TUDI V SLOVENIJI

Dokazano: zloglasni herbicid povzroča hude okvare

Objavljeno 10. julij 2015 12.23 | Posodobljeno 10. julij 2015 12.23 | Piše: A. K.

Že 450-krat nižje koncentracije, kot so dovoljene v kmetijstvu, povzročajo nenormalen razvoj ploda, nizko porodno težo, splave in poškodbe DNK.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Da so škropiva, pesticidi in drugi preparati, s katerimi se borimo proti boleznim in škodljivcem, ki uničujejo pridelek, lahko škodljiva in celo nevarna tako za ljudi kot tudi za živali in okolje ni nobena skrivnost. Še posebej pa naj bi bil škodljiv herbicid roundup francoskega proizvajalca Monsanto, ki ga je mogoče kupiti tudi v Sloveniji.

Nenormalen razvoj ploda in poškodbe DNK

O nevarnostih, ki jih povzročajo herbicidi – tudi roundup, ki vsebuje sporni glifosat – smo povprašali varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Jožeta Podgorška, ki nam je navedel nekaj dejstev iz tujih raziskav. Nemški strokovnjaki so menda pri oceni glifosata prezrli študije, ki obravnavajo oksidativni stres v celici zaradi vpliva močnih kemikalij. Oksidativni stres pa lahko vodi v rakasta obolenja. Tudi Medicinska fakulteta na Dunaju je dokazala, da že 450-krat nižje koncentracije, kot so dovoljene v kmetijstvu, povzročajo nenormalen razvoj ploda, nizko porodno težo, splave in poškodbe DNK.

Vsaka snov je strupena, če je odmerek zadosti velik. V primeru dolgodobne toksičnosti pa je potrebno dovolj dolgo trajanje izpostavljenosti dovolj velikemu odmerku.

Lucija Perharič, toksikologinja

Hormonski motilec

Različne študije so pokazale, da glifosat povzroča limfom, je hormonski motilec, antibiotik, ki pobija škodljive in koristne bakterije v zemlji in v črevesju. Močno se veže na delce prsti, uporablja se ne strniščih, vinogradih, sadovnjakih, pred setvijo koruze, sladkorne pese, vrtnin, krompirja.

Prav tako zaradi uporabe omenjenega herbicida prihaja do pogina rib in različnih poškodb pri njih: že zaradi 20- do 40-krat nižje koncentracije omenjenega herbicida prihaja do poškodb mitohondrijev in celične membrane pri krapih, odkrili pa so tudi skoraj stoodstotni pogin paglavcev v treh tednih.

Nevarnejši od herbicida

Glifosatni herbicid roundup ready vsebuje sestavino polietoksilirani talovamin (POEA), ki je še bolj škodljiv za embrionalne in placentine celice ter za popkovino kot sam herbicid. POEA je surfaktant, ki zmanjšuje površinsko napetost, proizveden pa je iz živalskih maščob. Dodan je herbicidom za boljše prodiranje v plevel in večjo učinkovitost. POEA povzroči omejeno dihanje celic, čemur sledi njihovo samouničenje. Znanstveniki ugotavljajo, da roundup lahko povzroča težave v nosečnosti, ker moti izločanje hormonov, kar lahko vodi v napake pri razvoju ploda, nizko porodno težo in splave.

Deli s prijatelji