KRAJE

Dobrodelnost: mahinacij z Galovim denarjem bi moralo biti konec

Po kraji društva Maus bo za zdravljenje Gala denar zdaj zbiral Karitas. 
Fotografija: Gal potrebuje operacijo. Fotografija je arhivska.  FOTO: arhiv
Odpri galerijo
Gal potrebuje operacijo. Fotografija je arhivska.  FOTO: arhiv

MARIBOR – Starša šestletnega Gala, ki se bori s prirojeno deformacijo rok in bi za operacijo v ZDA potreboval 120.000 evrov, sta se po razhodu z društvom Maus za nadaljevanje humanitarnega zbiranja denarja za zdravljenje dogovorila z Nadškofijsko karitas Maribor. Policija za zdaj domnevno sporne posle Mausa še preiskuje.

Kot je za STA povedala Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič, so se s Karitas dogovorili in upa, da bo čim prej na njihov račun prenakazan tudi denar, ki ga je doslej prek društva Maus zbirala njegova predsednica Nataša Švikart. Koliko je tega denarja, za zdaj ne ve.

Da so se dogovorili za sodelovanje, je za STA potrdil tudi predstavnik mariborske Karitas Darko Bračun, ki je povedal, da so staršema dali na razpolago njihov tekoči račun, hkrati pa bodo v sklopu dogovora poskušali pomagati po svojih močeh.
»Dogovor je, da tisto, kar se je dogajalo prej, ureja mama. Če bo le mogoče, bo nato prek našega računa plačana operacija, tudi s prej zbranim denarjem. Ob tem poskušamo mami pomagati pri realizaciji donatorskih pogodb in zbranih sredstvih na različnih dogodkih,« je dodal Bračun.

S Švikartovo, ki od izbruha afere z mediji ne komunicira več, tudi Štefličeva nima stika, vseeno pa upa, da bo do denarja, ki so ga podarili ljudje za Gala, vendarle prišla. Takoj ko bo bolj jasno, koliko je denarja, namerava to tudi javno objaviti.

Do spora med Galovo družino in društvom Maus je prišlo po tistem, ko naj bi predsednica društva priznala, da je za lastne potrebe od zbranega denarja za svoje potrebe vzela skoraj 30.000 evrov. Švikartova je sicer zatrdila, da si je denar izposodila in da ga ni ukradla, ter zagotovila, da ga bo kar najhitreje vrnila. Na domnevne nepravilnosti njenega ravnanja so opozorili starši še nekaterih otrok, ki so v preteklosti sodelovali z društvom.

Šestletnega Gala želijo odpeljati na operacijo k specialistu Droru Paleyju, ki je na zasebni kliniki na Floridi že pomagal nekaterim slovenskim otrokom, a Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije po navedbah medijev posega ne namerava plačati. Operacija je predvidena junija prihodnje leto, za zdaj pa je društvo Maus poravnalo okoli 9.000 evrov predplačila.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije