KORONAVIRUS V SLOVENIJI

Krek: Če se bomo pocepili, nas čaka dobra jesen

Delež pozitivnih testov je znašal 2,3 odstotka.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Blaž Samec

V nedeljo so ob 1.023 PCR-testih potrdili 24 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 2,3 odstotka in je bil manjši kot v soboto (6,6 odstotka). Trenutno je aktivnih primerov 2.740.

V bolnišnici je 134 covidnih bolnikov, 42 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrli sta dve osebi.

Po podatkih Nijz je bilo z enim odmerkom cepiva do zdaj cepljenjih 768.080 oseb, z dvema pa 547.495. Delež precepljenih pri nas zdaj znaša 26,1 odstotka. O aktualnem stanju epidemije je na novinarski konferenci danes spregovoril direktor Nijz Milan Krek: »S poletjem se zmanjšuje število okuženih. V svetovnem merilu v zadnjih tednih upada število okuženih, vendar pa nam zemljevid kaže, da se južna polobla pomika v zimski čas, Južna Amerika je precej obremenjena s covidom. Če gledam evropsko povprečje, v zadnjem tednu število počasneje upada, a trend je pozitiven.«

Po Krekovem mnenju se bo ta val izpel do sredine julija. »Po evropskih kazalnikih je oranžna le koroška regija, ostale regije pa so še vedno v rdeči fazi po evropskih merilih. Vendar pa je Slovenija zelo napredovala.« 

Slovenija ima lep trend navzdol, že dolgo nismo imeli tako lepe številke, je še poudaril Krek. Situacija je tako vsak dan boljša. Prav tako se znižuje število umrlih, ki se je zlasti v domovih za starejše znatno znižalo tudi po začetku cepljenja. Krek je nagovoril lokalne skupnosti, da poiščejo zlasti starejše, ki bi se želeli cepiti, a nimajo možnosti prevoza, naj jim pomagajo.

Kako kaže s precepljenostjo?

S prvim odmerkom je za zdaj cepljenih 37 odstotkov ljudi, z drugim pa 26 odstotkov. V populaciji nad 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 44 odstotkov in z drugim 32 odstotkov, če pa k temu prištejemo še prebolele, delež cepljenih znaša že 56 odstotkov. Na prvi odmerek sicer čaka še nekaj več kot 25.000 ljudi, za drugi pa več kot 250.000. Krek meni, da bo tudi 60-odstotno precepljenost Slovenija zmožna doseči.

Krek je povedal tudi, da zbirajo že prijave za mladoletne. Po mnenju strokovne skupine se lahko starejši od 12 let cepijo s cepivom Pfizer. Kot pravi Krek, bodo cepilni centri organizirali cepljenje tudi za najstnike, ko bo število prijav dovolj veliko.

Cepljenje bo po številnih krajih znova potekalo tudi brez naročanja, ljudje naj bodo pozorni na urnike cepilnih centrov, je še nagovoril Krek.

Kako bo jeseni?

Do sredine julija naj bi se ta val dokončno izpel, a le, če nas vmes ne doleti kaj nepredvidljivega, pravi Krek. Tudi v napovedih za jesen je ostal previden: »Pri tem virusu nikoli ne veš, kje si. Ta virus ima veliko sposobnost variabilnosti, izredno dobro se prilagaja okolju. Zakaj gre pri nas na bolje? Zaradi cepljenja, dosegli smo točko, kjer cepljenje pomembno vpliva na zaščito prebivalstva. Virus se tako težje širi, ostal bo na tej ravni tudi čez poletje. Jesen pa je neznanka, lahko dobimo nov sev, ki bo bolj variabilen, ali sev, na katerega cepiva ne bi učinkovala. Tudi vreme pomembno vpliva, več se zapiramo v prostore, več smo skupaj. Več poudarka bo treba dati prezračevanju. Virus je živo bitje, se prilagaja, vsak ukrep, ki ga uvedemo, poskuša zaobiti.  Če se bomo dobro pocepili, nas čaka dobra jesen.«Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas