KORONAVIRUS V SLOVENIJI

Slovenci se vračajo v domovino, tudi Dragić v karanteno (V ŽIVO)

V Sloveniji potrjenih 562 okužb s koronavirusom, v sredo 36 novih.
Fotografija: V Sloveniji naj bi bilo dovolj zaščitne opreme za kakšen teden dni. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji naj bi bilo dovolj zaščitne opreme za kakšen teden dni. FOTO: Leon Vidic, Delo

Število okuženih s koronavirusom sars-cov-2 v Sloveniji je v sredo preseglo 500, skrb vzbujajoče je predvsem širjenje po domovih za ostarele. Kljub temu vlada za zdaj ne predvideva strožjih ukrepov, češ da se dosedanjih Slovenci kar pridno držimo.
 

Koronavirus vzel šesto žrtev


21.33 Nocoj se bo iz španske prestolnice Madrid s posebnim humanitarnim letom v Ljubljano vrnilo okoli 50 Slovencev. Že ponoči pa se je 50 Slovencev vrnilo z letom iz Varšave prek Prage, so pojasnili na MZZ.

Na posebnem humanitarnem letu iz Madrida v Ljubljano bo 50 potnikov. Gre za slovenske državljane in peščico avstrijskih. Po poročanju TV Slovenija bo med njimi tudi košarkar Zoran Dragić.

Po prihodu na brniško letališče bodo morali vsi potniki v 14-dnevno karanteno v posebni ustanovi, in ne doma. Gre za odločitev strokovnjakov zdravstvene stroke, ker Španija predstavlja visoko tvegano območje, so navedli.

21.16 Predsednik vlade Janez Janša je v odgovoru na opozorila zdravnikov glede varovalne opreme na twitterju danes zatrdil, da delajo vse, kar je v človeških močeh, da to opremo zanje zagotovijo. »Ne mine dan, da ne bi prišla vsaj ena večja pošiljka. Žal pa določenih artiklov najvišje stopnje zaščite enostavno ni mogoče dobiti nikjer,« je pojasnil. Februarja, ko je bilo tega na trgu dovolj, pa po Janševih navedbah ni nihče kupoval.



S tem se je danes odzval na sredin tvit Mladih zdravnikov Slovenije, v katerem opozarjajo, da zdravstveni delavci ne pristajajo na delo brez ustrezne varovalne opreme niti v času epidemije novega koronavirusa. »Ne gre za kaprico. Gre za življenja zdravstvenih delavcev in naših bolnikov,« so navedli. V sredo so sicer zdravniške organizacije vlado skupaj pozvale, naj zdravstvenim delavcem pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo.

15.55 V sredo so našteli 36 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 562 primerov. Do danes so opravili 17.294 testiranj. Hospitaliziranih je bilo 98 oseb, 17 jih je bilo na intenzivni negi, je sporočila vlada. Medtem je v Sloveniji umrla že šesta žrtev koronavirusa. Kot so pojasnili na vladi, so z današnjim dnem tudi poenotili metodologijo zbiranja različnih podatkov od začetka epidemije do danes. Presečna ura zajema podatkov je tako polnoč preteklega dne, dnevno objavljeni podatki pa kažejo stanje preteklega dne.
 

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje so pojasnili, da je bilo do 25. marca do polnoči opravljenih 17.294 testiranj, od tega je bilo 577 pozitivnih testov. »Po epidemioloških podatkih, ki smo jih prejeli do zdaj, gre za 562 oseb. Pri 14 osebah je bil test ponovljen, dve osebi pa sta testiranje opravili v tujini,« so navedli.

Od teh 196 okuženih oseb prihaja iz osrednjeslovenske statistične regije, 106 iz savinjske, 67 iz jugovzhodne Slovenije, 53 iz podravske, 39 iz gorenjske, 22 iz koroške, 21 iz primorsko-notranjske, 17 iz pomurske, 13 iz obalno-kraške, deset iz zasavske ter po sedem iz posavske in goriške regije. Štirje oboleli so tuji državljani.

Do danes je bil vsaj en primer okužbe potrjen v 115 občinah oziroma 54 odstotkih vseh slovenskih občin, več kot dva primera okužbe pa sta bila potrjena v 68 občinah.

Slovenci iz Španije v karanteno

14.10 V Slovenijo se je iz tujine doslej ob pomoči MZZ vrnilo več kot 400 državljanov. Nocoj pa se bo zgodila novost, saj bodo vseh 50 potnikov, ki bodo prispeli iz Španije, takoj poslali v karanteno. Nekaj izmed teh 50 oseb je slovenskih, nekaj pa avstrijskih državljanov, je povedal Andrej Šter z MMZ. Vsi brez izjeme bodo po prihodu na brniško letališče usmerjeni v 14-dnevno karanteno, ki se ne bo izvajala doma, ampak v posebni instituciji. Taka je odločitev strokovnjakov zdravstvene stroke, je pojasnil in dodal, da Madrid oziroma vsa Španija predstavlja visoko stopnjo tveganja. Tak nov režim bo veljal tudi za vse naslednje lete iz Španije, zna pa se zgoditi, da bo to veljal za vse lete, ki bodo pripeljali ljudi iz tujine. Ukrep se izvaja tudi v drugih državah.



13.27 Na zagrebški infekcijski kliniki je danes umrla druga žrtev novega koronavirusa na Hrvaškem, je potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Hrvaški mediji poročajo, da gre za 74-letnika, ki je bil nekaj dni na ventilatorju zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja po okužbi.

12.30 Po izrednem srečanju štirih predsednikov bodo predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca spregovorili o delovanju političnih institucij v času krize, o njihovem sodelovanju ter skupnih prizadevanjih za politično enotnost za usklajeno delovanje.


Pahor je uvodoma v imenu vseh predsednikov naslovil izraze iskrene hvaležnosti vsem ljudem, ki spoštujejo navodila pristojnih oblastih in služb. Zahvalil se je tudi zdravstvenim službam, civilni zaščiti, kmetom in vsem drugim, ki v teh časih skrbijo, da naše življenje teče dokaj nemoteno. Predsedniki so se strinjali, da je potrebno, da država ukrepe med epidemijo in po njej sprejema učinkovito in demokratično. »Tako kot bomo preživeli to krizo, tako bomo živeli tudi naprej,« je med drugim dejal Pahor.

Janša se je zahvalil predvsem zdravstvenim delavcem, ki so v prvih bojnih linijah. Pohvalil je tudi vse državljane, ki upoštevajo ukrepe. Ob tem je poudaril, da se moramo predvsem sami zavedati, da moramo v tem času varovati lastno zdravje in zdravje drugih. Premier je še enkrat poudaril, da je aktivacija člena 37 a nujno potrebna zaradi kadrovskih razmer v policiji. Pahor je ob tem dodal, da se mu zdi smiselno, da vojska priskoči na pomoč policiji pri varovanju državne meje.

Janša: Ugibanje o datumih nima smisla

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je naslovil tudi možnost opravljanja dela prek videokonferenc, saj bi bil eden glavnih izzivov pri delu državnega zbora prav izpad števila poslancev zaradi bolezni. Kot je poudaril, se da glede na tehnologijo, ki jo poznamo, delo državnega zbora opraviti tudi na daljavo.

11.45 Zdravnici Tina Bregont in Polona Gams sta povedali, da mora biti material za zaščitne maske pralen pri visoki temperaturi. Ko maska postane vlažna, se prepustnost zmanjša. Doma izdelana maska varuje slabše kot kirurška, zato ne sme dati lažnega občutka zaščite. Če pa se tega zavedate, ste nekoliko bolj zaščiteni.



11.30 Aleš Cantarutti je povedal, da ponekod za tovor z zaščitno opremo najemajo varnostnike. Poudaril je, da smo v kriznih časih, ko maske in ostala oprema tudi izginjajo, nekaj takega se je zgodilo tudi v Nemčiji.

Napovedal je, da bodo vzpostavili neposredni letalski most s Čingdaom na Kitajskem, kjer poteka proizvodnja zaščitne opreme, tam ima sedež tudi družba HisenseIntl, ki nam pomaga s svojimi skladišči.



11.25 Poveljnik CZ Srečko Šestan je povedal, da se je v zadnjih dneh v skladišču »malo bolj zadihalo«, saj so dobili zaloge zaščitne opreme. Razdeljujejo jo na podlagi razdelilnika, ki ga pripravlja ministrstvo za zdravje za zdravstvene ustanove, domove za starejše, lekarne, zobozdravstvene ordinacije. Druga prioriteta oziroma 30 odstotkov zalog namenjajo za pokrivanje potreb, ki so jim jih posredovale občine: za ključno infrastrukturo, varnostne službe, zapore, taksiste ... »Upam, da se občine držijo teh usmeritev, saj vsi ne potrebujejo mask, še posebej ne FFP2 in 3, ki jih potrebuje zdravstvo,« je ob tem dejal poveljnik CZ. Imamo 7.500 zaščitnih kombinezonov, 26 tisoč mask FFP3, 790 tisoč kirurških zaščitnih mask, okoli 100 tisoč zaščitnih mask IIR, z rokavicami ni težav, imamo jih dobrih sedem milijonov. Če bo poraba takšna, kot je bila pretekli teden, bomo zdržali kak teden, je razkril Šestan.

 


V 4–6 tednih več kot 470 respiratorjev

11.13 Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je pojasnil, da so prejeli več kot tisoč pobud in ponudb za dobavo zaščitnih sredstev, transport in vzpostavitev produkcije. Žal so med njimi tudi taki, ki se želijo okoristiti, je povedal in dodal, da si prizadevajo zagotoviti zaščitno opremo. Vse te ponudbe so prečistili, zdaj vedo, na katere ponudbe lahko računajo. Vlada je ustanovila medresorsko delovno skupino, ki so ji posredovali prečiščeni seznam ponudb, delovna skupina pa presodi, katere ponudbe so ustrezne, je pojasnil.

Trenutne aktivnosti pri nabavi teh sredstev so usmerjene v tri cilje: nabavo opreme za ključne skupine (zdravstvo, sociala, civilna zaščita), pospešeno nabavo večje zaloge za uporabo v gospodarstvu in za končne uporabnike (trgovine ..) ter vzpostavitev domače proizvodnje opreme.

Trenutne zaloge zaščitne opreme: dobili smo prve dobave slovenske opreme iz Preventa, do torka že 5.000 mask, od aprila pa dnevno že 10.000 pralnih mask iz njihove proizvodnje, je napovedal. Dobavam se bo pridružilo tudi podjetje Filc Škofja Loka, ki bo izdelalo 150.000 mask standarda FFP2. Slovenija bo torej v določeni meri samooskrbna. Zaloge v Rojah niso prazne, je zatrdil in napovedal, da si prizadevajo zagotoviti samozadostnost Slovenije pri izdelavi mask. Jutri naj bi prispelo 20 respiratorjev za SB Celje. Zavod za blagovne rezerve (ZBR) je sklenil pogodbe za 326 respiratorjev, v tem trenutku smo skupaj z nekaterimi bolnišnicami (UKV Ljubljana, SB Celje in donacija HSE) pri dodatnih 472 dodatnih respiratorjih za Slovenijo. Ker ne vedo, ali bo to dovolj, imajo že preverjene ponudbe za dobavo še sto respiratorjev, ki naj bi bili v Slovenijo v štirih do šestih tednih. ZBR je sklenil tudi pogodbe za dobavo 25 milijonov trislojnih kirurških mask, za 4,5 milijona FFP2 mask in tri milijone FFP3 mask. Te so nujno potrebne za osebje v zdravstvenih in socialnih ustanovah. Sekretar je izrazil upanje, da prvo manjšo pošiljko dobimo že v tem tednu.

»Tistim, ki v tem vidite priložnost za lahek zaslužek, vojnim zaslužkarjem, prosim vas, ne kličite nas, ker nam jemljete dragocen čas,« je dejal državni sekretar.

11.08 Spodbudno je, da se virus v prvih treh tednih v državi ni hitro širil ter da smo državljani razumeli svoj pomen pri zajezitvi širjenja. Mi nismo Italija, mi nočemo biti Italija, je dejal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Če smo imeli včeraj 50 dodatnih okužb, bi to v primerjavi z Nemčijo pomenilo 2.000 novih okužb. Od vseh nas je odvisno, kakšen bo trend širjenja okužbe. Vemo, da virus lahko prenašamo tudi, če nimamo simptomov. Veliko govorimo o samozaščiti, ta termin ne sme zavesti tistih, ki se virusa ne bojijo. Vsem, ki menijo, da so zaščitni ukrepi zanje manj pomembni, je jasno sporočil, da ne gre samo za njih, gre za vse nas. Ključna je samoizolacija, izogibanje drugim. Okužb je manj v meji z Italijo, zdi se, da se ljudje tam bolj zavedajo ukrepov, je dejal Kacin.

S torka na sredo se je število okuženih v Sloveniji povečalo za največ. FOTO: Voranc Vogel
S torka na sredo se je število okuženih v Sloveniji povečalo za največ. FOTO: Voranc Vogel
10.07
Konvoj z okoli 200 srbskimi državljani je danes okoli 8. ure s policijskim spremstvom krenil na pot proti Srbiji. Za danes še dodaten odhod srbskih državljanov iz Slovenije, kjer so obtičali zaradi zaprtja meja ob pandemiji novega koronavirusa, ni predviden, so za STA potrdili na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani.

10.05 V Avstriji je do danes zaradi covida-19 umrlo najmanj 43 ljudi. Z novim koronavirusom je okuženih 5.888 ljudi. Skupno so opravili 35.995 testov na okužbo. Na Hrvaškem je skupno število okuženih 481, na ventilatorjih je 14 oseb, štiri več kot je v sredo. Med okuženimi sta tudi prva dva hrvaška policista.

10.03 Ob 11. uri bodo o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom spregovorili državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, poveljnik CZ Srečko Šestan, vladni govorec Jelko Kacin ter zdravnici, ki bosta pojasnili uporabo zaščitnih mask in njihovo domačo izdelavo. Tiskovno konferenco bomo prenašali tudi na naši spletni strani.

9.46 Na poti v Slovenijo so testi za covid-19, ki jih je v več držav, torej tudi našo, poslal kitajski milijarder Jack Ma.

9.45 »Dobra novica: prvi oboleli za covidom-19 odpuščeni iz bolnišnice. En bolnik, ki je bil na umetnih pljučih (ventilatorju), danes te pomoči pri dihanju ne potrebuje več,« je na twitterju sporočil premier Janez Janša in se še enkrat zahvalil zdravstvenim delavcem.

9.00 Bomo zdravilo proti virusu sars-cov-2 dobili letos poleti? Prvi slovenski pacienti so že prejeli testno zdravilo, ki je bilo v nekaterih primerih že učinkovito.

8.22 Medtem ko večina Slovencev uboga navodila, da za svojo varnost in varnost drugih ostajamo doma, pa se najdejo tudi taki, ki dajejo prednost pred zdravjem lepoti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije