BLAŽ ERZETIČ

Dober glas se iz Vrtojbe širi po vsem svetu

Erzetich je slovenska znamka avdiofilskih slušalk in ojačevalnikov zanje, ki so nekaj posebnega tudi po videzu.
Fotografija: Blaž Erzetič v svojem studiu, kjer sestavlja in testira opremo. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Blaž Erzetič v svojem studiu, kjer sestavlja in testira opremo. FOTO: Staš Ivanc

Nedaleč od Šempetra pri Gorici, v Vrtojbi, živi in dela Blaž Erzetič, mojster elektronike in zvoka, ki se je osredotočil na slušalke in ojačevalnike zanje. Njegovo opremo, ki nosi ime Erzetich, uporabljajo znani umetniki, kot so britanska pevka, glasbenica in producentka Imogen Heap, vodja ameriških industrijskih metalcev Ministry Al Jourgensen, basist skupine Faith No More Bill Gould, legenda nemškega heavy metala Doro Pesch, nizozemska vsestranska pevka Anneke Van Giersbergen, z več grammyji nagrajeni kanadski studijski producent David Botrill, mojster elektronske glasbe Klayton in še bi se našel kdo.

Ljubezen do vrhunskega zvoka

REZERVA<br />
<br />
Že v mladih letih je vzljubil elektroniko. FOTO: Staš Ivanc
REZERVA

Že v mladih letih je vzljubil elektroniko. FOTO: Staš Ivanc
Blaža Erzetiča sem spoznal pred leti na hifi sejmu Zvok z razgledom v ljubljanskem hotelu Lev, kjer je predstavljal svoje ojačevalnike za slušalke. Zakaj pa bi slušalke sploh potrebovale dodaten ojačevalnik, se bo marsikdo vprašal. Gre za ojačevalnike, namenjene dinamičnim slušalkam z večjo membrano, ki potrebujejo več moči. In razlika v primerjavi z običajnimi, tudi tistimi za več sto evrov, je še kako slišna za še takšnega laika.

Vmes je začel izdelovati še slušalke, tako da ima zdaj v ponudbi štiri ojačevalnike za slušalke – pravzaprav tri, saj je najdražji model Deimos razprodan, naslednje leto pa bo na voljo nadgrajena različica – in troje slušalk. Ravno to jesen je predstavil svoj najmanjši in najcenejši model Thalia, namenjen mobilni uporabi s sodobnimi glasbenimi viri, se pravi s pametnimi telefoni, tablicami, računalniki ali prenosnimi predvajalniki. Slušalke Mania in Phobos pa so namenjene domači ali studijski uporabi, še posebno planarno magnetne Phobos, ki so videti res ogromne, čeprav na glavi sploh niso težke.


»Slušalke Phobo so zelo detajlne in precizne, odlične za klasiko, umirjen jazz in pop, niso pa dobre za rock glasbo, metal, elektroniko in bolj dinamičen pop. Za to pa so odlične malo manjše Mania,« pojasnjuje Erzetič. »Pri avdiofilski opremi me je vedno motilo, da na predstavitvi slišiš fantastičen zvok, potem pa daš gor kakšno Metallico ali Rammstein in je stvar neposlušljiva. To sem malo zameril avdiofilski sceni, da ni opreme, ki bi bila toliko univerzalna, da bi lahko predvajal vso glasbo. A na koncu ugotoviš, da tega niti ne moreš narediti. Rock glasba ima specifiko, da se zelo veliko dogaja v srednjem frekvenčnem območju: tam imaš bobne, kitariste in pevce. To je nekako tako, kot da bi hotel s športnim avtom voziti v hrib po razritem makadamu. Zato imam dva modela slušalk.« In zdaj še tretjega, bolj mobilnega, ki ga je razvil prav z mobilnostjo v mislih.

Staro in sodobno

S svojim top modelom ojačevalnika za slušalke Daimos (v ozadju se vidijo obrisi njegovega betonskega zvočnika). FOTO: Staš Ivanc
S svojim top modelom ojačevalnika za slušalke Daimos (v ozadju se vidijo obrisi njegovega betonskega zvočnika). FOTO: Staš Ivanc
Izdelki Erzetich izstopajo po vrhunskem zvoku in po videzu: Blaž Erzetič ni le elektronik, ampak tudi oblikovalec. Ojačevalniki so narejeni iz brušenega aluminija, pri čemer je pri dveh modelih uporabil tudi lipov les, ki jima da še posebno zanimiv videz sodobnega in starinskega hkrati. Slušalke pa so vse narejene iz lesa in kovine z neverjetnim občutkom za podrobnosti.

Zakaj les, me je zanimalo? »Moj oče se je ukvarjal z rezbarstvom in je imel doma veliko lipovega lesa. In ko je umrl, je les ostal. Pa sem si rekel, poskusimo nekaj narediti iz tega. Prva ideja je bil črni klavirski finiš, a je bila izvedba prezahtevna, zato sem se odločil narediti nekaj čisto nasprotnega: grob, umetno staran les s praskami in specifično barvo. In to naredi kontrast z aluminijem,« razloži. In lipa je slovenski nacionalni simbol. Aluminijasta ohišja mu izdela sosed na CNC-stroju, pravi, lesene kose izdela in obdela sam, v delavnici pa ima še laserski rezkalnik za izdelavo plastičnih delov. Slušalke Thalia so izdelane iz barvane starane lipe ali reciklirane jalovine. Kar se tiče kablov, sodeluje z družbo Cable4, s katere vrhunskimi kabli opremlja vse svoje izdelke.

Težave s prevozniki

Ker gre za vrhunske in občutljive naprave, gre včasih kaj narobe. Za servis v tujini po navadi poskrbijo distributerji, včasih pa kakšna naprava priroma nazaj do njega, pri čemer največkrat ugotovi, da v bistvu z njo ni nič narobe, ampak da se je nekaj zgodilo med transportom. In čez transport zna Blaž povedati marsikaj. Njegove ojačevalnike skupaj držijo pošteni 12- do 14-milimetrski vijaki, ki jih osebno zategne, a že večkrat se je zgodilo, da je stranka prejela ojačevalnik, iz katerega so se vijaki odvili in popadali ven. »Ne razumem, kako se to lahko zgodi. Ali imajo kvadratna kolesa na kombijih?« se nad prevozniki priduša Blaž. »Zgodilo se mi je že, da so se zaradi tresljajev snele žice v samem ojačevalniku, odpadel je celo transformator. Na koncu sem moral zamenjati polnilo v škatlah za transport, da bolj pritiska na ohišje.« Tiste oznake lomljivo ali občutljivo, kot kaže, nič ne veljajo. Še najboljše izkušnje ima s Pošto Slovenije, pravi, vsi specializirani dostavni servisi so ga razočarali.

Globalni trg

Že v srednji šoli je študiral elektroniko in si pri 16 letih izdelal svoj sistem hi-fi, ki ga je nato poslušal še dolga leta. Pozneje je elektroniko malo opustil, saj se je vrgel v grafično oblikovanje, a se je še naprej ukvarjal z glasbo. Leta 2011 se je odločil, da si naredi malo boljši ojačevalnik za slušalke. In ko mu je to uspelo, si je rekel, zakaj ne bi kombiniral znanja iz dizajna in zvoka oziroma elektronike. »Na začetku je bila velika kolekcija polomij, da sem lahko dosegel to, kar imam zdaj.« Na mesec proda od tri do štiri enote, zdaj bo kak kos več, ker ima nov, nekoliko dostopnejši in prenosljivejši model slušalke. Postavil je spletno stran, začel navezovati stike z distributerji in glasbenimi revijami in hoditi na sejme. In stvar je zaživela, njegovi izdelki pa dobivajo odlične ocene.


Kdo kupuje njegove slušalke in ojačevalnike? »V glavnem gre za avdiofile, nabavijo jih tudi glasbeniki in producenti za studijsko uporabo. Najprimernejše za studio so slušalke Mania, ki imajo najbolj podoben zvok monitorjem,« pravi Blaž. Studijski monitorji imajo namreč precej nevtralen zvok: niso bog ve kako dobri za poslušanje glasbe, so pa odlični za mešanje glasbe, ki se bo predvajala na vseh mogočih virih zvoka. Imel sem svoj studio, tako da vem, kako je težko narediti dober miks, ki potem funkcionira na radiu, v avtu ali dobrem hi-fi sistemu,« doda Blaž.

Naprave prodaja po vsem svetu; še najmanj prisoten je v arabskem svetu in Južni Afriki. Na spletni strani www.erzetich-audio.com lahko kupci poiščejo, ali je v njihovi državi distributer Erzeticheve opreme, lahko se odločijo za direktni nakup (ki se po navadi najbolj splača, dodaja Blaž) ali za nakup prek ebaya ali amazona. Najbolj iskan je v Evropi in Rusiji, prodaja tudi v ZDA in Azijo. Trenutno eksperimentira z zvočniki, za katere pa je izbral precej nenavaden gradbeni element: beton. A slišijo se dobro.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije