Dobavitelj problematiziranih ventilatorjev državi predlaga razvezo pogodb

Podjetje Geneplanet predlaga takojšnjo sporazumno prekinitev medsebojnega sodelovanja.
Fotografija: Zdravko Počivalšek. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Podjetje Geneplanet, glavni dobavitelj ventilatorjev Sloveniji v času izbruha epidemije novega koronavirusa, je po seriji medijskih prispevkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme danes državi predlagalo razvezo pogodb. Podjetje po besedah njenega direktorja Marka Bitenca želi zaščititi svoje dobro ime.

Bitenc je razvezo pogodb predlagal v dopisu, naslovljenem na v. d. direktorja zavoda za blagovne rezerve Tonija Rumpfa, s pojasnilom, da »pojavljanje družbe v navedenem negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga škoduje mednarodnemu ugledu in dobremu imenu naše družbe«.

Zavodu predlagajo razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih respiratorjev po dobavni ceni in razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene.


Ali so ventilatorji ustrezni?


V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija se je namreč odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri Geneplanetu.

Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb respiratorjev, Rihard Knafelj je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19. Izrazil je presenečenje nad odločitvijo države, da se je odločila za ta tip ventilatorja.

Očitke je v oddaji zanikal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je zatrdil, da to ni edino strokovno mnenje, ki so ga dobili, in pojasnil, da so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, četudi niso bili mercedesi, ampak golfi.

Tudi Bitenc je v oddaji vztrajal, da so dobavljeni ventilatorji ustrezni, kar potrjujejo številna naročila iz drugih držav. Ob tem je zanikal trditve namestnika direktorja zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta, da je bilo podjetje Geneplanet v postopku naročanja favorizirano.


Posredovanje Počivalška


Po besedah Galeta je namreč Počivalšek pri zavodu posredoval za 100-odstotno predplačilo Geneplanetu, še preden je bila izdana bančna garancija. Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji – RAM2 in Gorenje – sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo, je še poročala Tarča.

Poleg tega je bila ponudba Geneplaneta najdražja izmed vseh. Prav tako niso dostavili ventilatorjev do predvidenega roka 15. aprila, zato je bila pogodba podaljšana do 15. maja. Do zdaj je podjetje dostavilo 110 ventilatorjev, do 15. maja jih mora skupaj 220, so navedli v oddaji.

»Navedena poslovna razmerja z družbo Geneplanet so postala podlaga za številna politična in strokovna obračunavanja v medijih, ki se iz dneva v dan stopnjujejo. V družbi Geneplanet smo tako pri sklepanju poslovnih razmerij kot tudi pri izvajanju sprejetih obveznosti ves čas ravnali zakonito, skrbno in v skladu z dobro poslovno prakso,« je zapisal Bitenc.

Zaradi želje po zaščiti mednarodnega ugleda in dobrega imena podjetja je zato v dopisu predlagal takojšnjo sporazumno prekinitev medsebojnega sodelovanja. Po predlogu bi podjetje odkupilo že dobavljene respiratorje Sirius R30 in prekinilo dobavo preostalih respiratorjev, obenem pa bi prekinilo tudi nadaljnje izvajanje pogodb za dobavo zaščitnih mask.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije