ORANŽNI ALARM

Sneg povzročil norišnico, zaprti gorenjska in primorska avtocesta (FOTO)

Zapade lahko do okoli 25 centimetrov snega.
Fotografija: Zdrs tovornjaka na gorenjski avtocesti. FOTO: PU Kranj
Odpri galerijo
Zdrs tovornjaka na gorenjski avtocesti. FOTO: PU Kranj

Danes in v četrtek nad Slovenijo prihaja prva večja pošiljka snega to sezono. Vremenoslovci so za jug države prižgali oranžni, drugi najvišji alarm. Ne odpravljajte se na pot, če ni res nujno, in samo z ustrezno zimsko opremo, opozarjajo pristojni, številne ceste po državi so zasnežene. Na cestah so posipne in plužne skupine, potovalni časi bodo daljši, zato bo na pot treba prej kot običajno.

Takšne so razmere na gorenjski avtocesti pri Brezjah. FOTO: Dars
Takšne so razmere na gorenjski avtocesti pri Brezjah. FOTO: Dars
Padavine so se od juga razširile na vso Slovenijo, v notranjosti sneži. Na Primorskem je pihala zmerna do močna burja. Ob 8.34 je bila v Piranu zaradi močnega vetra in povišanega plimovanja morja, sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom 'opozorilo na nevarnost'. Kljub opozorilom z esemesi je morje zalilo več vozil, ki so bila parkirana na območju Punte, je za STA povedal poveljnik občinske CZ Robert Zirnstein. V kombinaciji z burjo so valovi butali preko skal in dosegali tudi več kot dva metra v višino.Najvišje dnevne temperature bodo od –3 do 1, na Primorskem okoli 5 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso). Ponekod bo sneg prešel v dež, zato bo možna tudi poledica, celo žled.

V hribih do 25 centimetrov snega

Težišče padavin bo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, manj pa jih bo na severovzhodu in severu. Deževalo bo le na Primorskem, že na Krasu in v gornjem delu Vipavske doline pa bo večinoma snežilo. Do srede zvečer bo na Gorenjskem, v višjih predelih Primorske in na Notranjskem predvidoma zapadlo 5 do 10 centimetrov dokaj suhega snega, proti vzhodu pa manj. Skupna količina novozapadlega snega do četrtka popoldne bo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji predvidoma dosegla 10 do 20 centimetrov, v hribovitem svetu tudi okoli 25 centimetrov.

Ponoči bo oblačno s sneženjem, po nižinah Primorske pa bo deževalo. Do jutra bodo padavine oslabele in v četrtek zjutraj v večjem delu Slovenije že ponehale. Na Primorskem bo še pihala zmerna burja. Jutranje temperature bodo od –5 do 0, na Goriškem in ob morju od 2 do 5 stopinj.

V soboto znova sneg

Cesta Divača–Lokev, ki jo je malce že pobelil sneg. FOTO: Dars
Cesta Divača–Lokev, ki jo je malce že pobelil sneg. FOTO: Dars
V četrtek bo pretežno oblačno. Na vzhodu se bodo občasno še pojavljale manjše padavine, rahel sneg bo predvsem v Pomurju prehajal v rahel dež. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti okoli 0, na Primorskem pa od 6 do 9 stopinj.

V petek bo pretežno oblačno, na zahodu se bodo popoldne znova začele pojavljati padavine, po nižinah bo deževalo. Ob morju se bo krepil jugo. V soboto bo v vzhodni polovici Slovenije delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo pogostejše v zahodnih krajih. Meja sneženja se bo postopno dvignila do okoli 1500 metrov nadmorske višine. Ob morju bo pihal okrepljen jugo. Toplejše bo.
 

Kakšne so vremenske razmere pri vas? Pošljite nam fotografijo ali videoposnetek.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas