SPREMEMBE NA RTV

Gorščakovo bo razrešil direktor

Programski svet RTVS zaradi nesklepčnosti ni odločal o razrešitvi Natalije Gorščak.
Fotografija: Natalija Gorščak, direktorica TV Slovenija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Natalija Gorščak, direktorica TV Slovenija. FOTO: Jure Eržen, Delo

Programski svet RTV Slovenija naj bi na izredni seji odločal o predlogu za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, ki ga je vložil generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough. Gorščakova vse očitke zavrača.

Na seji, ki se je začela ob 15. uri, je bilo navzočih le 13 svetnikov, kar pomeni, da ni sklepčna, saj bi jih moralo biti najmanj 15. Sklepčnost so zopet preverjali po 30 minutah, ko je bilo prav tako navzočih le 13 svetnikov. Grah Whatmough je povedal, da bo pred prihodnjim ponedeljkom samostojno sprejel odločitev o razrešitvi direktorice, s katero bo opravil razgovor.


Očitki direktorici


Grah Whatmough Gorščakovi očita, da ni spoštovala statuta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižji gledanosti TV-programov ni ukrepala, prav tako pa ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija, je navedel.

image_alt
Bodo položnice za RTV višje? Odgovarja generalni direktor


Gorščakova medtem ocenjuje, da je njegova obrazložitev očitkov na njen račun prirejena za razrešitev. Glavni razlog za njegov predlog je po njenem mnenju namreč to, da ne sledi njegovim zahtevam po kadrovskih in programskih spremembah, ki jih sam v skladu s statutom javnega zavoda ne more izvajati, je zapisala v odgovoru na njegov predlog.

image_alt
Oglasila se je Zvezdana, ki ji ukinjajo oddajo na RTV: Kje grešim?


»Toda eden temeljev sodobne, neodvisne javne televizije je v tem, da so direktorji in uredniki posameznih področij neodvisni in pri svojih odločitvah zavezani zgolj strokovnim standardom novinarske stroke,« je poudarila.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije