Ukomu: Pogodbe v predlagani obliki STA ne more in ne sme podpisati." />
FINANCIRANJE STA

Direktor STA vlado poziva, naj nemudoma začne financirati STA

STA v odgovoru Ukomu: Pogodbe v predlagani obliki STA ne more in ne sme podpisati.
Fotografija: Uroš Urbanija, Ukom in Bojan Veselinovič, STA. FOTO: TV Slovenija
Odpri galerijo
Uroš Urbanija, Ukom in Bojan Veselinovič, STA. FOTO: TV Slovenija

Po sodnem zadržanju vladne uredbe STA ne more in ne sme podpisati pogodbe z Uradom vlade za komuniciranje (Ukom) v predlagani obliki, je vodstvo STA zapisalo v uradnem odgovoru Ukomu. Ta je sicer zahteval takojšen podpis pogodbe. STA predlaga nadaljevanje pogajanj, vlado pa poziva, naj nemudoma začne financirati STA na podlagi veljavne zakonodaje.

Kot so danes še sporočili iz vodstva STA, so Ukomu uradno odgovorili na dopis, »v katerem je zahteval, naj STA podpiše pogodbo v roku enega dne, čeprav njeni ključni predlogi niso bili upoštevani«.

Na odgovor Ukoma, »ki so mu predlagali tudi vnovična pogajanja, čeprav pogodba o financiranju za letos ni obvezna«, po besedah direktorja STA Bojana Veselinoviča še čakajo.

Ob tem je Veselinovič poudaril, da so vlado in Ukom pozvali, »naj nemudoma začne financirati STA na podlagi veljavne zakonodaje in naj še pred nadaljevanjem pogajanj brez kakršnih koli pogojevanj nakaže vsaj predujem za opravljanje naše javne službe«.

image_alt
»To je čista manipulacija in neokusna izmišljotina, nevredna besed predsednika vlade«


O nadaljnjem razvoju dogodkov bo Veselinovič sproti obveščal člane nadzornega sveta STA. Nujne seje nadzornega sveta STA, ki je bila sklicana v sredo, sicer danes ni bilo, potem ko se je nista udeležila dva člana nadzornega sveta STA.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost STA, je bilo predvideno, da bi se nadzorni svet danes seznanil z vsebino usklajevalnih sestankov o predlagani pogodbi med STA in Ukomom, o čemer je sicer direktor sproti poročal članom nadzornega sveta. Ti so bili tako že v sredo seznanjeni tudi z odločitvijo upravnega sodišča, ki je začasno zadržalo junija sprejeto uredbo vlade o STA.

image_alt
Vlada ni prevzela pošte s STA


Z Ukoma pa so v sredo sporočili, da so morali zaradi začasnega sodnega zadržanja izvršitve uredbe o opravljanju javne službe STA zavrniti izplačilo za »domnevno opravljanje javne službe STA v juniju«. Kot so navedli, je uredba Ukomu dajala pravno osnovo za financiranje STA. Upravno sodišče je sicer z začasnim zadržanjem izvrševanja vladne uredbe o opravljanju javne službe STA ugodilo zahtevi STA. Kot je presodilo, je namreč STA uspelo vsaj verjetno izkazati, da ji bo z izvršitvijo vladne uredbe nastala težko popravljiva škoda.

Po mnenju sodišča so utemeljene tudi navedbe vodstva STA, da jo poskuša vlada kot tožena stran oziroma v njenem imenu Ukom pod grožnjo nadaljnjega nefinanciranja prisiliti v podpis pogodbe, ki je pripravljena v skladu z izpodbijano uredbo. Ker je zagotovitev primernega financiranja storitev javne službe nujna za njen nadaljnji obstoj, se STA po mnenju sodišča utemeljeno sklicuje, da bi z izvršitvijo uredbe nastala težko popravljiva škoda.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas