Gorščak z mesta direktorice TV Slovenija." />
NACIONALKA

Znana usoda direktorice TV Slovenija

Generalni direktor je razrešil Natalijo Gorščak z mesta direktorice TV Slovenija.
Fotografija: RTV Slovenija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
RTV Slovenija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je direktorici Televizije Slovenija Nataliji Gorščak prek kurirja vročil sklep o razrešitvi, je za STA potrdila Gorščakova. Ta je te dni namreč bolniško odsotna.

Poteza Graha Whatmougha je bila sicer pričakovana, saj je sam predlagal njeno razrešitev. O soglasju k predlogu bi moral 16. avgusta razpravljati programski svet RTVS, a je bil nesklepčen. To je pomenilo, da v 15 dneh programski svet o tem ne bo glasoval, s tem pa je dal Grahu Whatmoughu zeleno luč, da postopek izpelje sam, brez soglasja programskega sveta.

Začasno v vlogi direktorja TV Slovenija

Na RTV Slovenija so v sporočilu za javnost navedli, da bo do razpisa in imenovanja novega direktorja dela in naloge direktorja TV Slovenija opravljal generalni direktor RTV Slovenija. »Gre za začasno rešitev, s katero bo generalni direktor zagotovil, da bodo vse aktivnosti na TV Slovenija potekale nemoteno in v skladu z internimi akti, s statutom in z zakonom o RTV Slovenija,« so zapisali.

image_alt
Gorščakovo bo razrešil direktor


Predsednik programskega sveta RTV Slovenije Ciril Baškovič je sicer po nesklepčni seji za 30. avgust vnovič sklical sejo, na kateri bi razpravljali o tem, saj mora to storiti po poslovniku. A je za STA v četrtek pojasnil, da če bo Grah Whatmough o tem odločil že pred sejo, bo njegova odločitev pravno veljavna, tudi če bi svetniki na seji glasovali o soglasju k razrešitvi Gorščakove. Njihova odločitev v tem primeru namreč ne bo imela pravne teže, je še povedal Baškovič.

Če pa se Grah Whatmough vseeno ne bi odločil za končanje postopka pred sejo in bi torej programski svet odločal pred njim, pa bi bila zanj odločitev programskega sveta vseeno zavezujoča, je dejal. Tako je bilo pričakovati, da Grah Whatmough ne bo tvegal in čakal in bo končno odločitev o razrešitvi sprejel pred novo sejo programskega sveta.

image_alt
Oglasila se je Zvezdana, ki ji ukinjajo oddajo na RTV: Kje grešim?


Grah Whatmough Gorščakovi očita, da ni spoštovala statuta RTVS, ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižji gledanosti TV-programov ni ukrepala, prav tako pa ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija, je navedel v predlogu, vloženem 30. julija.

Gorščakova medtem ocenjuje, da je njegova obrazložitev očitkov na njen račun prirejena za razrešitev. Glavni razlog za predlog za razrešitev je po njenem mnenju namreč to, da ne sledi njegovim zahtevam po kadrovskih in programskih spremembah, ki jih sam v skladu s statutom javnega zavoda ne more izvajati, je zapisala v odgovoru na predlog generalnega direktorja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije