BODO UGOTOVILI 'NESKLADJA'?

Direktor policije odredil notranji nadzor nad delom PU Ljubljana, oglasil se je Hojs

Preiskali bodo 'incident' na Prešernovem trgu.
Fotografija: Motiv z alternativne državne proslave in protivladnih protestov na Prešernovem trgu. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Motiv z alternativne državne proslave in protivladnih protestov na Prešernovem trgu. FOTO: Jure Eržen, Delo

Po petkovi alternativni proslavi ob dnevu državnosti na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer je prišlo do prerivanja med skupino rumenih jopičev in protivladnimi protestniki, je generalni direktor policije Anton Olaj odredil nadzor nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana. Policijski sindikat Slovenije je stopil v bran policistom, da glede dogajanja trenutno nima informacij, da bi policisti ravnali nezakonito ali nestrokovno.

Po poročanju RTV Slovenija na policijo v zadnjih dneh leti precej kritik zaradi ukrepanja na petkovi alternativni proslavi na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer so policisti posredovali proti pripadnikom t. i. rumenih jopičev in jih odstranili s trga.

Olaj je v današnji izjavi za javnost, ki jo je objavil na twitterju, zapisal, da so v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija v petek, 25. junija, v času varovanja neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani res »nepristransko delovala in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako«. Zapisal je, da je na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom videomateriala iz družbenega omrežja »ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije« Da bi dobil odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito, je po Olajevih besedah treba ugotoviti dejansko stanje, zato je v nedeljo odredil nadzor nad delom PU Ljubljana. Ugotovitve bodo znane v tednu dni.

Kot je v današnji izjavi ob robu slovesnosti ob 30-letnici slovenske policije dejal Olaj, mora policija postopati »do vseh enako«. Ker so bili izraženi dvomi v to, lahko te po njegovih besedah odvrnejo le z objektivno analizo oziroma nadzorom. »Danes so že štirje inšpektorji, vsak iz svojega ozkega strokovnega delovnega področja, obiskali Policijsko upravo Ljubljana,« je dejal. Poudaril je, da želijo ljudem predstaviti objektivne ugotovitve. »Nič ne bomo pometli pod preprogo,« je dejal in omenil možnost, da bi ugotovitve lahko predstavili že v ponedeljek.

Notranji minister Aleš Hojs je prav tako izrazil pričakovanje, »da se bodo pokazala objektivna dejstva«, in sicer, ali je policija reagirala, preden jo je usmeril protestnik Jaša Jenull ali šele potem, kar bi bilo »za policijo nesprejemljivo,« je dejal Hojs. Poleg tega naj bi preiskava pokazala tudi, ali je policija v postopkih z rumenimi jopiči ravnala skladno s svojimi pooblastili.


V bran policistom tudi v Policijskem sindikatu Slovenije


Danes pa so se na petkovo dogajanje odzvali tudi v Policijskem sindikatu Slovenije. Kot so poudarili, so zaradi prejema več novinarskih vprašanj, povezanih z odzivi predsednika vlade, ministra za notranje zadeve in generalnega direktorja policije, sporočili, da v povezavi z dogajanjem trenutno ne razpolagajo z informacijami, da bi policisti pri varovanju javnega shoda delovali nezakonito ali nestrokovno.

Glede nadzora nad delom policije pa pričakujejo, da bodo seznanjeni s poročilom, če bodo ugotovitve posegle v pravice policistov. »Policijski sindikat Slovenije bo svojim članom v morebitnih postopkih zoper njih nudil vse pravno in sindikalno varstvo, verjamemo pa, da bo vodstvo policije ali ministrstvo po nadzoru ugotovilo, da policisti niso kršili predpisov in da so storili vse potrebno za zagotovitev visoke stopnje varnosti naših državljanov,« so sporočili iz Policijskega sindikata Slovenije.


Policija s Prešernovega trga odstranila skupino rumenih jopičev


Na alternativni proslavi ob dnevu državnosti je prišlo do prerivanja med skupino rumenih jopičev in protivladnimi protestniki. Policisti so skupino provokatorjev odstranili. Po podatkih policije se je na petkovem neprijavljenem shodu na Prešernovem trgu zbralo okoli 9000 ljudi, policisti pa so ugotovili 14 kršitev zakona o javnem redu in miru, 13 ljudi so pridržali. Zaradi kršitve zakona o javnih zbiranjih pa vodijo postopek zoper organizatorja, so v soboto sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije