Direktor NIJZ o tem, kakšen bo pouk v prihodnje

Pravi, da ne bo več delitve razredov in da bodo sošolci kmalu spet združeni.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec

Napoved ministrice Simone Kustec, da se bodo v šolske klopi tik pred koncem leta lahko vrnili tudi učenci druge in tretje triade ter preostali dijaki je, kot kaže, vse bližje uresničitvi. V Odmevih na RTV Slovenija je direktor NIJZ Milan Krek na vprašanje, kako bo potekal pouk, če bo še naprej potrebna delitev, dejal, da delitve učencev verjetno v prihodnje ne bo, bo pa treba vseeno upoštevati omejitve, na primer ohranjanje razdalje na hodnikih. Otroci bodo morali nositi maske predvsem, ko bodo udeleženi v javnem prometu. 

Na vprašanje, kakšen bo pouk in ali bo tak, kot so ga otroci poznali pred koronavirusom je odgovoril tako: »Približno tak bo. Vsaj v razredih bo tak. /.../ Kjer se prehranjujejo, ne bodo šli vsi naenkrat jest. Skušamo ohraniti razred kot enoto in to, da razredi ne komunicirajo med seboj. Če pride do okužbe, potem izoliramo samo en razred in ne celotne šole.«

Da bo preprečevanje stikov in komuniciranja med razredi težko izvedljivo, pa je izpostavil ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca Marjan Gorup. »Tak pristop je težko izvedljiv. Otroci se mešajo v podaljšanem bivanju. Notranja organizacija življenja in dela v šoli je precej kompleksna. Glavni problem je, da so dvojna merila. Splošna javnost se lahko druži, gre v trgovine in gostilne, dovoljeni so tudi dogodki do 50 ljudi. Otroci se družijo izven šol, po parkih, pri športnih dejavnostih.« Dejal je še, da je prišlo do anomalije in da je treba priti do rešitve, da bomo vsi pod enakimi pogoji lahko zaključili to krizo. 

Krek je še povedal, da je napačno mišljenje, da smo epidemijo končali, smo jo le omejili. Opozoril je še, da moramo biti disciplinirani in poskrbeti, da ne bo novih primerov, da bodo številke takšne, da jih lahko obvladamo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije