AFERA

Direktor Fotopuba stopil pred kamere: Imam razburljivo in nenavadno spolno življenje

Nad kulturnika so se konec avgusta vsuli hudi očitki o omamljanju in zlorabljanju mladih deklet. Po pogrebu umetnika Romana Uranjeka, ki je bil njegov prijatelj, je stopil pred kamere.
Fotografija: Dušan Josip Smodej. FOTO: Tarča, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Dušan Josip Smodej. FOTO: Tarča, zaslonski posnetek

Glavni akter afere Fotopub Dušan Josip Smodej se ne skriva v tujini, kot so namigovali nekateri na spletnih omrežjih, temveč je doma, v Sloveniji. Stopil je pred kamere oddaje Tarča in dejal, da ga policija do zdaj še ni obiskala. Pravi, da je vse, kar ve o preiskavah in obtožbah, izvedel iz medijev. Pravi tudi, da so ga iz svojih krogov izključili praktično vsi. Na vprašanje, ali je omamil in zlorabil kakšno dekle, je odgovoril: »Absolutno ne.« Ali bi se lahko našli posnetki, ki ga bremenijo? Na to je odvrnil:  »Absolutno ne.« Ne zanika deviantnih nagnjenj in enega od zapisov, v katerem opisuje, kako bi dekle priklenil na radiator v kleti na Tivolski. »Je resničen, gre za seksualno fantazijo, ki je del enega daljšega pogovora, ki je vzet iz konteksta. A gre le za fantazijo. Moje spolno življenje je dosti razburljivo in nenavadno. Imel sem veliko različnih izkušenj.« Je pa dodal, da jih ne gre posploševati. Povedal je tudi, da se je srečal tudi z Romanom Uranjekom v noči, preden je ta storil samomor. »O njegovih razlogih pa ne morem govoriti. Pogovarjala sva se o mojem problemu in o tem, da moram verjetno za nekaj časa oditi. Da se ne bo ustavilo, da se je ustvarilo neko javno mnenje o meni,« je dejal in da mu ni deloval pretirano zaskrbljen.

Smodeja je potrdil, da pozna Luko Mesca, da se je udeležil nekaterih njegovih predstav. Prav tako se iz novomeških krogov pozna z bivšim ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem. Potrdil je, da je njegov prijatelj tudi Nejc Krevs, novinar RTV, zanikal pa je, da bi poznal Niko Kovač in Jašo Jenulla.

Zanikanje in minimaliziranje

V Tarči so povedali, da so imeli veliko težav pri pridobivanju gostov, saj so mnogi, ki so sodelovali s Smodejem in Uranjekom, sodelovanje zavrnili. To novinarke in publicistke Maja Megla ni presenetilo. »Vedno, ko kdo spregovori, pride do reakcije in v krogu bližnjih je vedno tako, da pride do zanikanja in do minimaliziranje.« Meglova je še dejala, da ima informacije, da je bila danes podana ovadba zoper Smodeja.

Afero je v oddaji komentirala tudi kulturna ministrica, sicer članica Levice Asta Verčko. »Levica je bila v to afero potegnjena kot neki devianten faktor na politični sceni. Seveda smo tega vajena, saj so nas pred kratkim začele desne stranke celo prepovedovati. Naši stranki ne morejo obesiti nikakršnih afer ali korupcije, zato smo tarča desnica.« Na vprašanje, ali pozna Smodeja, je dejala, da s Smodejem nima poznanstva, a je hkrati dodala, da oba delujeta na področju vizualnih umetnosti. »Gotovo sva se kdaj srečala na kakšnem dogodku, zunaj tega pa do srečanja ni prišlo.«

V oddaji so gostili tudi državno tožilko Mirjam Kline, ki je ocenila, da so anonimne prijave lahko problematične, saj gre lahko tudi za zlonamerne prijave. Pravi, da če so podani razlogi za sum na neko kaznivo dejanje, mora policija storiti vse, da izsledi storilca, zavaruje dokaze in zbere obvestila. Dokazni standardi so različni, razlogi za sum pa so, če policija izve, da je določena oseba storila neko kaznivo dejanje, dovolj, da se z njo opravi razgovor in zahteva pridobitev določenih vsebin na komunikacijskih napravah. Za denimo prisluškovanje morajo biti razlogi za sum utemeljeni. Anonimne prijave in zapisi pa so lahko problematični, ker gre lahko tudi za zlonamerne prijave, je pojasnila Klinetova.

image_alt
Oglasili so se kolegi Romana Uranjeka: po hudih obtožbah so razkrili, ali so kaj vedeli

O novomeškem kulturniku Dušanu Smodeju in ostudnih zločinih, ki naj bi se dogajali v kleti Fotopuba na Tivolski, smo prvi pročali v Slovenskih novicah. Medtem ko je Smodej ves čas zanikal, da bi omamljal in spolno nadlegoval dekleta, so prve žrtve že podale ovadbe. Anonimni zapisi so se vrstili drug za drugim, a je minilo kar nekaj časa, preden je prišlo do prvih ovadb. Sporno dogajanje na področju kulture je pošteno pretreslo slovensko javnost. Val očitkov je pljusknil tudi na politično prizorišče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije