Dijaki protestirajo, ministrica odgovarja: Če bi posredovala, bi delovala protizakonito

V sredo bodo iskali rešitve za dileme, ki se porajajo v javnosti.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Odločitev pristojnih, da matura letos bo, in to takšna, kot bi bila sicer, je med dijaki 4. letnikov dvignilo precej prahu. Ti bi se namreč lahko kmalu vrnili v šolske klopi, da bi se lahko intenzivneje pripravljali na maturo. A številna vprašanja ostajajo odprta: kaj bo s tistimi, ki ne živijo v kraju šolanja? Kako bodo prihajali v šolo, če javni prevoz ne obratuje, dijaški domovi pa so zaprti? Eden od dijakov, ki je spregovoril za 24ur zvečer, je ministrici očital, da je nerazumevajoča in ignorantska do njihovih predlogov.

»Edina odgovornost, ki jo ima država, je ta, da poskrbi za to, da matura je. Če je dijaki ne opravijo, pomeni, da niso zaključili svoje srednje šole,« je na očitke odgovorila ministrica Simona Kustec Lipicer in dodala, da bi to pomenilo, da jeseni ne morejo nadaljevati šolanja na fakultetah. Kot pravi, bi kot ministrica delovala protizakonito, če bi skušala pritiskati na odločevalce o tem.

Če bodo razmere dopuščale, se bosta splošna in poklicna matura začeli 30. maja, je pred dnevi objavila komisija za splošno maturo. Koledar opravljanja posameznih izpitov je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija. Dijaki četrtih letnikov naj bi šolsko leto v vsakem primeru zaključili 22. maja.

Direktor Republiškega izpitnega centra Darko Zupanc je v omenjeni oddaji dejal, da se razmere umirjajo in da je optimističen. Vsi déležniki bodo na to temo spregovorili v sredo, ko bodo skušali najti rešitve za vse dileme, ki se porajajo v javnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije