AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Dež ob vnebovhodu za košnjo ni pogodu

Čaka nas nestanovitno, tudi deževno vreme, travniki so v razcvetu; ne zamudimo optimalnega časa košnje
Fotografija: Konec aprila je prinesel prva neurja s točo in močne nalive. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Konec aprila je prinesel prva neurja s točo in močne nalive. FOTO: Getty Images/istockphoto

Po ekstremno toplem aprilu je prišel maj, ki je prinesel bolj aprilsko vreme in veliko razgibanost. Glavna značilnost letošnjega aprila je odsotnost hladnega vremena, večinoma so bili vsi dnevi toplejši od dolgoletnega povprečja. Padavine so bile časovno in prostorsko neenakomerno razporejene, sončnega vremena je bilo veliko, od 25 do 40 odstotkov več kot v dolgoletnem povprečju. Maksimalne temperature zraka po nižinah so se kar nekajkrat povzpele nad 25 °C, krajevno dan ali dva celo do 30 °C. V Novem mestu in Dobličah pri Črnomlju je bilo 23. aprila rekordno toplo, segrelo se je do 29 °C oziroma 30 °C. V Ljubljani in Podnanosu je bilo najtopleje 28. aprila s 27,9 °C oziroma 29,7 °C.

Dolgoletne meritve Agencije RS za okolje v Sloveniji kažejo zmerno topla šestdeseta leta, nato močan trend ogrevanja po hladnem obdobju v 70. letih 20. stoletja. Aprili v zadnjem desetletju so za okoli 3 °C toplejši od aprilov pred 40, 45 leti. Zelo dolgi časovni nizi podatkov s širšega alpskega prostora kažejo, da je bil letošnji april v Sloveniji in Avstriji zanesljivo najtoplejši vsaj od leta 1800.

Čas je za košnjo. FOTO: Guliver/Thinkstock
Čas je za košnjo. FOTO: Guliver/Thinkstock

Toča in nalivi

Konec meseca je prinesel prva neurja s točo in močne nalive. Prvi dnevi maja so prinesli močno konvektivno aktivnost po vsej Evropi, poročali so o toči, močnih vetrovih in nalivih, kažejo podatki, zbranih v ESSL (European severe storms laboratory). Prvi pomemben dogodek je bil 29. aprila, ko se je tornadična supercelica pojavila v pasu od osrednje Francije do Belgije. Prvega maja je bilo podobno stanje nad vzhodno Poljsko. Dan pozneje je na Hrvaškem, v Sloveniji, na Madžarskem in v Avstriji udarila vrsta hudih neurij, v moči na 5. maj je v Podravju padlo več kot 130 mm dežja. V severovzhodni Sloveniji je klestila toča. Pomurje je v začetku maja prizadelo neurje s točo in dežjem ter močnimi nalivi z od 40 do 150 mm. Najbolj prizadet je osrednji, nižinski del Prekmurja.

Če toča morda prizadene tudi naš vrt, je smiselno upoštevati nekaj navodil: kadar uniči več kot 50 odstotkov posevka in je ta še v začetni fazi razvoja, je smiselno poškodovane vrtnine zaorati in posejati drugo kulturo, izberemo vrtnine in sorte s krajšo vegetacijo. Če je poškodba manjša, izvedemo ukrepe, s katerimi preprečimo širjenje bolezni skozi odprte rane, kot so zaščita pred boleznimi z uporabo kontaktnih pripravkov s kratko karenco. Za hitrejšo obnovo listov lahko dodamo hitro delujoča listna gnojila na osnovi aminokislin ali huminskih kislin.

Koruza in plevel

Ponekod je bil površinski sloj tal ob toplih dneh že suh. Po dežju je predvsem v Vipavski dolini in drugod po Primorskem hitro kalila koruza in je v fazi vznika do razvoja prvih listov. Na območju Dolenjske, Posavja in Bele krajine ter osrednje Slovenije so začeli setev ob koncu aprila, čas je za varstvo pred pleveli, ki zdaj hitro kalijo. Svetovalne službe kot prvi ukrep priporočajo uporabo česal, pozneje pa herbicidov. Najbolj optimalen čas za njihovo uporabo je, ko ima koruza od dva do štiri liste. Priporočljivo je, da ne uporabljate enakih pripravkov več let zapored, temveč jih zamenjajte s takšnimi z drugimi aktivnimi snovmi. Tako se izognemo razraščanju odpornih plevelov.

Travniki v intenzivni rasti

Marsikje so se že odločili za prvo košnjo. Travniške rastline se v neto energijski vrednosti zelo razlikujejo, razlike so tako med botaničnimi skupinami (trave, metuljnice, zeli) kot med vrstami znotraj skupin. Botanična sestava ruše je odvisna od oskrbe travinja. Za doseganje ustrezne energijske in beljakovinske vrednosti krme je pomembna pravočasna košnja, to pa še posebno velja za sejane travnike. Upoštevati moramo, da je optimalni čas za košnjo od začetka do polnega latenja trav. Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije