ŽUPAN LJUBLJANE

Devet otrok iz Ukrajine že na OŠ Livada, težave pri vrtčevskih otrocih

Dokler nimajo urejenih dokumentov, bi namreč njihovi starši morali plačevati 100-odstotni strošek plačila vrtca.
Fotografija: Zoran Janković. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Zoran Janković. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Devet otrok, ki prihajajo z vojnega območja v Ukrajini, je že vključenih v Osnovno šolo Livada, še devet pa jih je v postopku vključitve, je danes povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Hkrati je državo pozval k ureditvi statusa ukrajinskih vrtčevskih otrok in njihovih staršev, ki bi zdaj morali plačevati polno ceno vrtca.

Župan Mestne občine Ljubljana je na današnji novinarski konferenci izrazil veselje, da je devet otrok, ki prihajajo iz Ukrajine, že vključenih v šolanje na Osnovni šoli Livada in so se po njegovih besedah že brez posebnih problemov vključili v šolski proces. Še devet pa jih čaka na vključitev v šolanje.

Osnovna šola Livada vključuje šolarje 35 različnih narodnosti, je dejal Janković. Na Livadi pri vključitvi šolarjev tujih narodnosti po županovih besedah posvečajo posebno pozornost tudi znanju tujih jezikov teh šolarjev in razrednemu okolju, kamor jih razporedijo. Zahvalil se je ravnatelju Goranu Popoviću, učiteljem in učiteljicam ter tudi učencem.

Večje težave imajo po Jankovićevih besedah z vključevanjem vrtčevskih otrok, ki prihajajo iz Ukrajine. Dokler nimajo urejenih dokumentov, bi namreč njihovi starši morali plačevati 100-odstotni strošek plačila vrtca. Janković je državo pozval k ureditvi teh plačil.

Na novinarski konferenci je tudi odgovoril na vprašanje, zakaj se je odločil za udeležbo na kongresu stranke Gibanje Svoboda pod vodstvom nekdanjega strankarskega kolega Roberta Goloba. Janković je pojasnil, da se je vabilu odzval, ker je bil povabljen kot župan prestolnice in ker sta z Golobom v preteklosti že sodelovala. Zatrdil je, da gre njegov glas h Golobu in Gibanju Svoboda. Kako močno podporo ima Golob, pa bodo po njegovih besedah ocenili volivci.

Na vprašanje o svoji morebitni vnovični kandidaturi za župana Ljubljane pa je dejal, da bo svojo odločitev razkril 9. maja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije