VOLILNI KONGRES

Desus ima novega predsednika

Vodenje prevzema Ljubo Jasnič.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik 
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik 

Vodenje Desusa prevzema Ljubo Jasnič, sicer nekdanji generalni sekretar stranke. Na današnjem volilnem kongresu v Ljubljani, ki je bil tretji v letu in pol, so mu delegati namenili 54 glasov od 117. Srečko Felix Krope jih je dobil 38, Gorazd Žmavc pa 24. Ena glasovnica je bila neveljavna. Podpredsednica stranke je postala Julijana Bizjak Mlakar.

image_alt
Dan D za Desus

image_alt
Zorčič razkril, ali bo kandidiral za Erjavčevega naslednika


Jasnič je po izvolitvi v nagovoru delegatom dejal, da si želi iskrenega sodelovanja z vsemi. »Vaš glas razumem kot glas za enotnost in vrednote Desusa,« je dejal, pa tudi za to, da bodo naredili vse za to, da bodo na prihodnjih volitvah znova prišli v parlament.

Nespoštovanje vrednot uničilo stranko?

V svojem predvolilnem nagovoru je Jasnič namreč ocenil, da stranke v javnem mnenju niso pokopale programske točke. »Tisto, kar pa je stranko dobesedno uničilo, je nespoštovanje vrednot, ki jih je in bi jih morala stranka vedno zastopati,« je prepričan. Po njegovih besedah z vrednotami ni mogoče barantati, kot na primer s posameznimi postavkami v demografskem skladu, z vrednotami ni mogoče trgovati in jih ponujati na politični tržnici. Do predloga zakona o demografskem skladu je namreč kritičen. Strinja se, da je interes stranke, če se da, v vladni koaliciji.



»A Desusu ne more biti vseeno, kaj se dogaja pri drugih političnih vprašanjih,« je poudaril. Med drugim je izpostavil napake vlade pri obvladovanju epidemije ter ocenil, da ključni zahtevi iz koalicijske pogodbe še nista uresničeni.

So odnosi med stranko in poslansko skupino urejeni?

Po Jasničevih besedah je pomembno, da so odnosi med stranko in poslansko skupino urejeni. Stranka mora imeti tudi jasna stališča do vseh pomembnih vprašanj, ki jih obravnava državni zbor. »Šele potem lahko od poslanske skupine pričakuje, da bo upoštevala strankina stališča v razpravi in glasovanju v parlamentu,« je dejal.

Po Jasničevem mnenju morajo v stranki razčistiti, katere vrednote v družbi še podpirajo in katere zavračajo. »Potem se bo preprosteje odločiti, katere poteze vlade bomo podpirali in katerih ne,« je dodal.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije