REŠEVANJE ZAGATE

Denar za malega Krisa bo šel še v druge roke

Našli so rešitev, kako se izogniti obdavčitvi denarja za malega Krisa.
Fotografija: S Krisom diha vsa Slovenija FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
S Krisom diha vsa Slovenija FOTO: Moni Černe

LJUBLJANA – Zagato društva Palčica Pomagalčica, ki bi formalnopravo moralo finančni upravi odvesti dobršen del denarja, zbranega za zdravljenje Krisa, bo reševala Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Danes so namreč podpisali pogodbo, s katero bo zveza prevzela donatorska sredstva v višini 2,3 milijona evrov za plačilo stroškov njegovega zdravljenja.

Za takšen korak so se odločili, ker društvo Palica Pomagalčica še nima statusa humanitarne organizacije, za katero veljajo izjeme v zakonu o dohodnini, saj deluje manj kot leto dni. Društvo bi v tem primeru moralo obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine oz. dobrih 950.000 evrov, preostanek davka v znesku dobrih 940.000 evrov pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine.

V ceni zdravljenje, stroški bivanja in stroški medicinskega osebja

Pogodbo sta podpisali generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna in zastopnica društva Palčica Pomagalčica Larisa Štoka. Kot je povedala prva, je v njej jasno opredeljeno, čemu je namenjena donacija, in to, da lahko ZPMS iz nje pokrije tudi kakšne nastale bančne in podobne stroške, medtem ko so se odpovedali kritju svojih stroškov iz tega denarja. »V sklop stroškov, ki jim je sicer namenjena donacija, so vključeni kritje zdravila za Krisa, stroški morebitne dodatne zdravstvene oskrbe, če bi se izkazala potreba za to, ter stroški bivanja za starše in stroški medicinskega osebja,« je povedala Krašnova. Po njenih besedah bodo skupaj s Palčico Pomagalčico dvakrat mesečno obveščali javnost o dodatno zbranih sredstvih in za kaj bodo porabljena, piše STA.


Doslej zbrali skoraj štiri milijone evrov, dobrodelne akcije se nadaljujejo

Društvo je v nekaj tednih zbralo 2,3 milijona evrov, potrebnih za zdravilo, ki bi lahko rešila življenje Krisu s spinalno mišično atrofijo. Ob množičnem odzivu pa so znesek krepko presegli, saj so doslej zbrali kar 3.981.621 milijona evrov.

Presežek denarja bo namenjen izključno za pomoč zelo ogroženim otrokom

Dobrodelni niz akcij in prireditev se kljub že zbranim sredstvom za Krisa ni ustavil, društvo Palčica Pomagalčica pa na račun prejema zneske za še druge zelo ogrožene otroke. Med drugim so zbrali tudi dovolj denarja za šestletnega Gala s prirojeno deformacijo rok. Sicer pa so humanitarne prispevke za koprskega dečka nehali zbirati takoj, ko so videli, da je želeni znesek zbran, in so skušali v najkrajšem mogočem času obvestiti tudi javnost. Po besedah Štokove se je znesek vseeno še naprej povečeval, zdaj nakazila počasi le upadajo, presežek potrebnega zneska pa bo za zdaj ostal na računu društva in bo namenjen izključno za pomoč otrokom, katerih življenje je ogroženo. »Želimo si pomagati otrokom, ki smo jih poimenovali kar Krisovi prijatelji,« je dodala predstavnica društva in dodala, da društvo za svoje delo ne potrebuje denarja, saj delajo v njem samo prostovoljci. Se pa želijo v prihodnosti izkazati in si prislužiti status humanitarnega društva, za kar lahko zaprosijo po letu dni od ustanovitve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije