covidu 19." />
ZELO KUŽNA

Delta različica koronavirusa do konca avgusta pri 90 odstotkih okužb

Pozivajo k pospešitvi cepljenja proti covidu 19.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Delta različica novega koronavirusa, ki se je prvič pojavila v Indiji, bi lahko bila do konca avgusta prisotna pri 90 odstotkih novih okužb z virusom v Evropski uniji, je danes opozoril Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Ob tem je ponovno pozval k pospešitvi cepljenja proti covidu 19.

»Delta različica je bolj nalezljiva kot druge različice in ocenjujemo, da bo do konca avgusta predstavljala 90 odstotkov vseh novih okužb v EU,« je v Stockholmu opozoril ECDC.

Preberite še: 
image_alt
Vrnitev v normalnost ogrožena, Sloveniji se ne piše nič dobrega


Na spletni strani je ob tem ponovno pozval k cepljenju proti covidu 19. Pojasnili so še, da obstajajo dokazi, da so tisti, ki so prejeli le prvi odmerek cepiva proti covidu 19 od dveh, slabše zaščiteni pred okužbo z delta različico novega koronavirusa kot pred drugimi različicami, ne glede na vrsto cepiva. Polno cepljenje na drugi strani zagotavlja skoraj enako zaščito pred različico delta.
 

Čim prej doseči polno precepljenost


ECDC še opozarja, da so starejše starostne skupine in tisti s pridruženimi boleznimi pogosteje hospitalizirani ali umrejo zaradi covida 19. Ob 50-odstotnem postopnem zmanjšanju epidemioloških ukrepov za zajezitev okužb do 1. septembra naj bi se po napovedih ECDC incidenca okužb povečala v vseh starostnih skupinah, najbolj pa pri starejših od 50 let.

Scenariji tudi kažejo, da bi vsaka sprostitev čez poletje tistih ukrepov, ki so bili v veljavi junija, lahko privedla do hitrega in pomembnega povečanja dnevnih primerov okužb v vseh starostnih skupinah ter s tem povečanja števila hospitalizacij in smrtnih primerov, ki bi lahko dosegli enake ravni kot lansko jesen, če ne bodo sprejeti dodatni ukrepi.

Preberite še: 
image_alt
V torek potrdili 50 novih okužb, delež pozitivnih 2,5-odstoten


ECDC zato med drugim poziva, da je čim prej treba doseči polno precepljenost vseh skupin s povečanim tveganjem za hud potek covida 19, da bi tako zmanjšali tveganje za hospitalizacije in smrt. Da bi dosegli največjo mogočo zaščito v kar najkrajšem času, ECDC priporoča, da posamezniki z največjim tveganjem za hud potek covida 19 prejmejo drugi odmerek cepiva v kar najkrajšem intervalu po prvem odmerku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije