NAJBOLJŠI ROMAN

Delova nagrada kresnik za roman Agni Boruta Kraševca

Ob prejemu nagrade je zmagovalec dejal, da je kresnik zanj izjemno priznanje.
Fotografija: Borut Kraševec: Berite dobre knjige, življenje bo poskrbelo za vse ostalo. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Borut Kraševec: Berite dobre knjige, življenje bo poskrbelo za vse ostalo. FOTO: Leon Vidic, Delo

Delovo nagrado za najboljši roman leta kresnik je prejel Borut Kraševec za delo Agni.  Kot piše v utemeljitvi, Kraševčevo delo preizkuša bralčeve ustaljene predstave o romanu, hkrati pa preverja predstave o svetu in življenju, saj spaja različne perspektive. Roman Agni je drzen tudi po kompozicijski zasnovi in terja zavzeto branje.

Ob prejemu nagrade je Kraševec dejal, da je kresnik zanj izjemno priznanje. Od otroštva naprej si je namreč želel pisati, a mu ni uspevalo. Šele po 40. letu je nato začutil moč, da lahko piše. In to je bilo zanj eno najmočnejših doživetij v življenju. Kresnik mu pomeni priznanje, da so s knjigo zadovoljni tudi drugi. »Berite dobre knjige, življenje bo poskrbelo za vse ostalo,« je sklenil nagrajenec, preden se je odpravil prižgat kresni ogenj.

Žirija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Žirija. FOTO: Leon Vidic, Delo


Kraševec, sicer prevajalec iz ruskega jezika, je prozo sprva objavljal na LUD Literaturi in portalu Vrabec anarhist. Roman Agni (LUD Šerpa) se je rodil iz fascinacije nad večnim prenavljanjem življenja, je bilo povedana v video portretu.

Gre za ljubezensko dramo z elementi kriminalnega romana in inovativno poetiko, spleteno iz treh pripovednih linij: živalske, dekliške in odrasle. Njihove usode se prepletajo in iz novih gledišč razkrivajo tabuje, kot so incest, kanibalizem in poligamija.

Povezovalka večera Vesna Milek je avtorja pohvalila, da je šel globoko v lik igralke, povezano z uprizoritvijo Utve Čehova, pa tudi v lik kunke. Kraševec je dejal, da v »nekaterih temah živi že kot literat in prevajalec«, denimo v drami, ki se pojavi v romanu, sicer pa se tudi že več let ukvarja s kunčjerejo. Pri pisanju iz perspektive živali se je ukvarjal s težavo, kako to naslikati, da bo učinkovito umetniško.

Utrinek z Rožnika. FOTO: Leon Vidic, Delo
Utrinek z Rožnika. FOTO: Leon Vidic, Delo


Kresnikovo žirijo so sestavljali Mimi Podkrižnik Tukarić (predsednica), Mateja Komel Snoj, Anja Mrak, Igor Žunkovič ter Igor Divjak. Nagrada je letos višja kot doslej in znaša 7.000 evrov bruto. Prav tako so se podelitvi nagrade prvič pridružili tudi literati mlade generacije, ki so sodelovali pri projektu Mlado pero.

Za glasbeno uverturo v nocojšnji večer je poskrbela harfistka Zvezdana Novaković, ki je v nadaljevanju nastopila s koreografinjo in z raziskovalko flamenka Urško Centa, glasbeni program pa sta zaokrožila Jani Kovačič in Laura Krajnc. Odlomke iz romanov so med prireditvijo brali igralke Polona Juh, Silva Čušin in Saša Mihelčič ter igralca Marko Mandić in Boris Ostan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije