samotestiranja šolarjev bo določen, ko bodo znani rezultati testiranja testov." />
KORONAVIRUS

Znano, kako bodo maturo opravljali okuženi in maturanti v karanteni (VIDEO)

Datum začetka samotestiranja šolarjev bo določen, ko bodo znani rezultati testiranja testov.
Fotografija: Matura bo letos ponovno potekala v skladu z epidemiološkimi razmerami. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Matura bo letos ponovno potekala v skladu z epidemiološkimi razmerami. FOTO: Voranc Vogel

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije covida 19 so ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc predstavili podrobnosti o letošnji maturi.



Ministrica je poudarila, da matura v tem šolskem letu bo. Skupaj je nanjo prijavljenih nekaj več kot 17 tisoč dijakov in dijakinj. Izpeljana bo na način, ki je bil predstavljen že decembra lani. Splošna matura se začenja 4. maja s pisanjem eseja iz materinščine, poklicna matura in osrednji del splošne mature pa se začenjata oziroma nadaljujeta 29. maja s pisnim izpitom iz angleščine.



Zaveda se, da je že v običajnih razmerah ta zrelostni izpit velika prelomnica, v teh časih pa je skrbi še več. Stvari se spreminjajo na tedenski ravni, treba se je prilagajati, je dejala ministrica. Poleg vsebinskih prilagoditev je bilo treba pripraviti tudi bolj natančne protokole varne izvedbe, je dodala.

Vindišar je pojasnil, da so predlagali uvrstitev maturantov in zaposlenih, ki imajo stik z maturanti, med prednostne skupine za cepljenje, da bi tako zmanjšali možnost okužbe med maturo in zmanjšanje psihične obremenitve maturantov. V trenutni fazi cepljenja izbira cepiva ni mogoča. Maturanti, ki so se odločili za cepljenje, bodo za glavnino mature že zaščiteni. Sekretar je ob tem poudaril, da je cepljenje le eden izmed ukrepov za zaščito pred virusom. 


​Koridor za maturante v karanteni


​Maturanti bodo v šolske prostore prihajali posamično, sekretar pa je posebej poudaril pomembnost prezračevanja prostorov. V primeru odrejene karantene, ki je posledica visoko rizičnega kontakta, je predviden PCR-test, ki pa ne sme biti starejši od 48 ur. Pozvali bodo mesta, kjer se izvajajo testi, da bi imeli maturanti prednost. Pristop k maturi bo v teh primerih omogočen samo s predložitvijo negativnega PCR-testa. Ta bo za maturante brezplačen, je zagotovil Vindišar. V teh primerih naj maturant ne uporablja javnega prevoza. Takšen maturant bo maturo opravljal v posebej ločenih prostorih pod nadzorom učiteljev, ki so virus že preboleli ali so bili cepljeni. Vsaka šola bo morala zagotoviti ločen vhod in koridor do učilnic za maturante v karanteni, da bodo ločeni od drugih maturantov.

V primeru, da maturitetna obveznost traja manj kot dve uri, je predvidena uporaba maske tip IIR, če pa je predvideni čas daljši, pa priporočajo uporabo maske tip FFP2.

​Vindišar je pred prihajajočimi prazniki, ki bodo neposredno pred prvim maturitetnim izpitom, pozval, naj bodo previdni, naj se ne družijo in spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.


Okuženi na maturo jeseni


Zupanc je povedal, da bo okuženim maturantom na spomladanskem roku po predložitvi dokazil državna komisija lahko odobrila opravljanje mature v jesenskem roku s t. i. priznavanjem za nazaj. Trenutno je število okuženih nizko, na vsaki sedmi gimnaziji eden.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije