KORONAEPIDEMIJA

Dijaki se vračajo v šole po modelu C, angleška različica virusa se naglo širi

Uporaba zaščitnih mask je obvezna od 6. razreda dalje, prav tako za učitelje in učiteljice v osnovnih šolah.
Fotografija: Simona Kustec FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Simona Kustec FOTO: Jure Eržen, Delo

Včeraj je bilo 5822 PCR-testov, potrdili pa so 1019 okužb (17,5 odstotka, kar je nekoliko manj kot dan prej). V bolnišnicah je 511 pacientov, 86 na intenzivni terapiji. V bolnišnicah so umrle štiri osebe. Štirinajstdnevna incidenca se je poslabšala v vseh regijah, razen za Primorsko-notranjsko, Podravsko, Jugo-vzhodno in Posavsko regijo. Na ravni države znaša incidenca 261 (včeraj 254). Jugovzhodna in Posavska regija sta obarvani rumeno, Obalno-kraška pa je še bolj rdeča. Celotna država je še vedno v oranžni fazi.

Za ob 10. uri je bila napovedan začetek vladne novinarske konference na temo koronavirusne epidemije. Sodelovala je tudi ministrica, pristojna za izobraževanje, Simona Kustec.


 

Vlada podaljšuje odloke


Do 12. marca se podaljšuje odlok o začasnem kolektivnem uresničevanju verske svobode, omejevanje kinematografskih storitev, v večstanovanjskih stavbah so še naprej obvezni razkužilniki za roke, prepoved in omejevanje zbiranja ljudi, športnih programov, o javnem prevozu potnikov in prodajanje vozil neposrednim potrošnikom.
 

Šolanje po modelu B in C. Kaj to pomeni?


8. marca se bo pouk v vseh osnovnih šolah v državi za vse razrede nadaljeval enako kot v tem tednu, torej po modelu B. V šole pa se vračajo tudi vsi srednješolci, po modelu C, je napovedala ministrica Kustec. Kaj pomeni model C? Polovica jih bo v šoli, polovica od doma, dijaki se bodo v šoli izmenjevali tedensko. Šole se bodo same določile, katera polovica bo to.



Dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, ki so pouk v šoli obiskovali že doslej, ga bodo tudi v prihodnje v celoti obiskovali v šoli. Enako velja za udeležence izobraževanja odraslih.

Dijaški domovi so odprti.

Drug teden naj bi pouk potekal nemoteno kljub testiranjem in cepljenjem. Če bodo zapleti, bodo tisti, ki bodo to potrebovali 
 

Uporaba zaščitnih mask je obvezna od 6. razreda dalje, prav tako za učitelje in učiteljice v osnovnih šolah. Ostaja obveznost testiranja s hitrimi antigenskimi testi. »To je ukrep v danih razmerah, ki nam zagotavlja, da se bomo lahko šolali v šolah. Iz informacij, ki jih imam dnevno iz šol, ni bilo nobenega pretiranega problema glede nošenja mask.«


V karanteni je danes odstotek otrok v državi. V vrtcih po državi je prisotnih 79 odstotkov otrok in 83 odstotkov zaposlenih. V osnovnih šolah 90 odstotkov tako zaposlenih kot učencev. V srednjih šolah je 86 odstotkov dijakov.


​Protest v Mariboru in kazni za mlade


Pokomentirala je tudi zbiranje mladih, ki so Mariboru zahtevali odprtje šol in sicer je dejala, da gre za mlade odrasle ljudi, za katere verjame, da razumejo in prevzemajo odgovornost za svoja dejanja. To je tisti prvi korak v svet odraslosti, je še dodala.

​Kar se mature tiče, vse ostane nespremenjeno, pravi Kustečeva. Procesi in priprave nemoteno tečejo dalje. V zvezi z NPZ pa je dejala, da se bodo sestali in sporočili končne dogovore: »Delo je v procesu.«


Kdaj se študenti vračajo na fakultete?


​Že sedaj imamo možnost, da se skupine do 10 študentov v prostorih fakultet družijo, in takoj ko bo epidemiološka slika dovolj dobra in stabilna, bomo odprli vrata še za širše skupine, je pojasnila. Do takrat pa sistem poteka ponekod na daljavo, ponekod pa hibridno.
 

Eksponenta rast angleške različice


Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik od začetka leta do 2. marca so pridobili 1636 sekvenc celotnih genomov. Največ pozornosti se namenja angleški, južnoafriški in brazilski različici. V Sloveniji smo do zdaj zabeležili 83 primerov angleške različice virusa (33 potrjenih v sodelovanju z UKC Ljubljana, 49 IMI, eden pa je belgijski primer), na podlagi tedenske analize je zaznati eksponentno rast te različice. Obstaja velika verjetnost, da se bo število primerov angleške različice podvojilo tudi v tem tednu.

Južnoafriško različico B1.351 so do zdaj potrdili dva, enega imajo še v potrjevanju. Zabeležili pa smo tudi še druge različice, ki nosijo kritične mutacije. Denimo B1.525, ki jo imenujemo nigerijska, so bili potrjeni trije primeri, eden iz območja Maribora, eden iz jugovzhodne Slovenije, eden iz Kranja.
 

Nepravilnosti pri cepljenju


Inšpektorica iz Zdravstvenega inšpektorata RS (ZIRS) Deana Potza je napovedala, da bodo ponovno izvajali poostren nadzor na slovenskih smučiščih. Glede nepravilnosti pri cepljenju in preskakovanju vrst, je dejala, da na  podlagi prijav vodijo pet postopkov, pri katerih so bile ugotovljene nepravilnost. Ali cepljenje v nasprotju s strategijo ali nepravočasni vnosi v sistem.
 

Več opravljenih nadzorov


Alojz Sladič, Uprava uniformirane policije GPU, je pojasnil, da so od 25. februarja do 3. marca opravili nadzore na 15.603 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov, to je šest odstotkov več nadzorov v primerjavi s tednom dni poprej.

V skoraj treh četrtinah dogodkov so policisti ljudi opozarjali.

​Izrazit dvig izrečenih ukrepov je bilo zaznati minuli vikend, med drugim zaradi dogajanja na Obali, kjer so gibanje zaradi slabših epidemiološki razmer omejili.

​Sladič je še pojasnil, da bodo podobne nadzore izvedli tudi ta vikend.

Sicer pa je razkril, da so ugotovili okoli 10 primerov prehoda meje s ponarejenim PCR-testov. Sladič pravi, da je to kaznivo dejanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije