VEČ DNI PADAVIN

Del Slovenije že pobelil sneg, vremenoslovci svarijo pred poplavami

Začelo se bo v petek zvečer, nadaljevalo pa tudi v soboto.
Fotografija: Črno je pobelilo. FOTO: bralka Teja
Odpri galerijo
Črno je pobelilo. FOTO: bralka Teja

Pred nami so dnevi, ki jih bodo zaznamovale padavine. Najprej dež, v soboto zvečer in nato še v noč pa se snežna meja utegne spustiti celo do nižin. Bralka Teja iz Črne na Koroškem poroča, da je dopoldne na njihovih koncih že snežilo.

Črno je pobelilo. FOTO: bralka Teja
Črno je pobelilo. FOTO: bralka Teja

Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Celotno vremensko dogajanje pa ima vpliv tudi na vodnatost rek. Agencija RS za okolje (Arso) napoveduje: »V petek čez dan bodo najprej začele naraščati reke v jugozahodni in osrednji Sloveniji, popoldne pa tudi drugod po državi. Večina rek bo pri tem dosegla velike pretoke.« Pričakujejo, da bodo v petek zvečer in v noči na soboto najbolj narasle reke v osrednjem in južnem delu Slovenije, zlasti v porečjih Krke, Ljubljanice in Kolpe. »Predvsem na tem območju bodo mogoča razlivanja rek na običajnih območjih,« opozarjajo hidrološki strokovnjaki.

V soboto čez dan bodo reke v porečjih Ljubljanice in Krke še zmerno naraščale, drugod po Sloveniji pa bodo prehodno upadale. V soboto zvečer in v noči na nedeljo se bo vodnatost rek predvidoma ponovno povečala.

Tiste, ki živite na Obali, naj opozorimo, da se bo v petek zjutraj med 8. in 10. uro morje razlivalo na najbolj izpostavljenih delih, gladina morja pa bo povišana tudi v času sobotne jutranje plime.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas