150 EVROV

Del Slovencev bo danes prejel nakazilo: preverite, ali ste med njimi

Solidarnostni dodatek prinaša zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

Upokojencem in prejemnikom invalidskih nadomestil, ki so decembra lani prejemali do največ 1.000 evrov pokojnine oziroma nadomestila, bo zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje danes izplačal solidarnostni dodatek za odpravo posledic energetske revščine. Dodatek bo izplačan v višini 150 evrov.

Solidarnostni dodatek prinaša zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ga bo danes izplačal upokojencem, ki so imeli decembra največ 1.000 evrov pokojnine. Prejeli ga bodo tudi upravičenci do invalidskih nadomestil, če nadomestilo, ki ga je uživalec prejel decembra lani, ni presegalo 1.000 evrov.

Letos upokojeni dodatka ne dobijo

Če je bila pravica do pokojnine ali nadomestila iz invalidskega zavarovanja priznana 1. januarja 2022 ali kasneje, oseba ni upravičena do tega dodatka.

Znesek izplačanega solidarnostnega dodatka za odpravo energetske revščine se ne bo upošteval v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči, ne bo podlaga za rubež na podlagi sklepov o izvršbi in ne bo podlaga za obračun dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Vsi prejemniki solidarnostnega dodatka za odpravo energetske revščine bodo od zavoda prejeli tudi obvestilo o nakazilu prejemkov.

Prejemniki socialne pomoči dodatek prejmejo v četrtek

Do enkratnega solidarnostnega dodatka so upravičeni tudi prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, upravičenci do otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda, upravičenci do dodatka za veliko družino za leto 2021 in rejniki. Tem bo dodatek izplačalo ministrstvo za delo, in sicer v četrtek.

Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov je ob tem uživalcem poklicnih pokojnin s stalnim prebivališčem v Sloveniji, katerih prejemek je za mesec december lani znašal 1.000 evrov ali manj, Kapitalska družba že izplačala v petek.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas