REKE LAHKO NARASTEJO

Burna noč: veter podiral drevesa, v Ljubljani odkril streho (VIDEO)

Močan veter povzroča težave po državi.
Fotografija: Predvsem na severu države z večerom prihajajo nevihte. FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Predvsem na severu države z večerom prihajajo nevihte. FOTO: Shutterstock Photo

Živo srebro se je v ponedeljek marsikje povzpelo nad 30 stopinj Celzija. Najvišja temperatura na Goriškem in v Vipavski dolini je bila 33 in 34 stopinj, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso) in za večer in noč na torek napovedali izrazit prehod hladne fronte z okrepljenim vetrom severne smeri in nalivi. Napovedi so se uresničile, o največ težavah pa za zdaj poročajo iz prestolnice.

V Ljubljani, kjer se je neurje razbesnelo okoli 21.30 ure, je veter lomil drevje in odkrival strehe, voda je med drugim zalila podvoza na Celovški in Drenikovi cesti. Voda je zalila tudi nekaj kleti. Na Centru za socialno delo Ljubljana, Enota Bežigrad, na Einspielerjevi ulici je veter odkril približno 800 kvadratnih metrov strehe, so sporočili iz Gasilske brigade Ljubljana.





Voda marsikje po državi ovira promet. Močno deževje je popolnoma zaprlo cesti Rogoza–Hoče in Solčava–Logarska dolina. Delavci cestnega podjetja VOC Celje so s ceste Radlje–Radeljpas odstranili podrto drevo. Po navedbah dežurnega prognostika na centru za obveščanje pri upravi za zaščito in reševanje so na vremenski postaji Logarska dolina v samo pol ure izmerili 21,65 milimetra padavin, le nekaj manj pa na vremenski postaji Sora Suha, poroča STA. Na Pohorski cesti v Mislinji je zaradi močnea dežja, proti stanovanjskemu objektu spolzela zemljina. Gasilci PGD Mislinja so zemljino v velikosti 10 x 20 metrov prekrili s folijo.

Oranžni alarm gori za sever in zahod države. FOTO: Arso
Oranžni alarm gori za sever in zahod države. FOTO: Arso
Piha tudi okrepljen veter severnih smeri, ki bo v notranjosti po napovedi v burni noči v sunkih dosegal okoli 70 kilometrov na uro, na Primorskem pa okoli 100 kilometrov na uro. Vremenoslovci so zato za  ponedeljek zvečer in v torek zjutraj za večji del Slovenije prižgali oranžni oziroma drugi najvišji alarm.

Nevarnost za točo. FOTO: Arso
Nevarnost za točo. FOTO: Arso
Zaradi velike verjetnosti pojava toče gorijo rdeči alarmi. Neurje z dežjem in vetrom je zajelo občino Radlje ob Dravi, zaradi vetroloma pa so na pomoč klicali v občinah Ljubljana in Šentjur, poroča uprava za zaščito in reševanje.




Predvsem v severnem delu države bodo ponoči narasle reke. V severni in severovzhodni Sloveniji lahko dosežejo velike pretoke. Ob močnejših nalivih lahko pride do hitrega naraščanja manjših rek in hudournikov in njihovih razlivanj.

Osvežilo se bo. Torkove jutranje temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15 stopinj. V torek zjutraj bodo padavine povsod ponehale. Dan bo večinoma sončen z nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Na Primorskem bo še pihala burja, ki bo slabela, ponekod drugod šibak veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24, na Goriškem in ob morju okoli 26 stopinj.

V petek zopet do 30 stopinj

V sredo in v četrtek bo pretežno jasno in postopno spet toplejše. V petek kaže na sončno vreme s popoldansko temperaturo malo nad 30 stopinj. V soboto bo k nam pritekal hladnejši in vlažnejši zrak, verjetnost padavin se bo povečala. Od nedelje naprej pa kaže na bolj suho vreme brez vročine. Najvišja temperatura bo okoli 25 stopinj. Prevladovali bodo vetrovi vzhodnih smeri.

Napoved za prihajajoče dni. FOTO: Arso
Napoved za prihajajoče dni. FOTO: Arso

 

Kakšno je vreme pri vas? Pišite nam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije