Danes nakazuje država, poglejte, kdo bo dobil nakazilo

Furs bo danes izplačal temeljni dohodek samozaposlenim in kmetom.
Fotografija: Danes nakazuje Furs. FOTO: Philippe Wojazer, Reuters Pictures
Odpri galerijo
Danes nakazuje Furs. FOTO: Philippe Wojazer, Reuters Pictures

Finančna uprava RS (Furs) bo danes še zadnjič izplačala mesečni temeljni dohodek samozaposlenim in kmetom, ki v epidemiji covida 19 niso mogli opravljati svoje dejavnosti oziroma so jo opravljali v zmanjšanem obsegu. Tisti, ki so pomoč izkoristili za celotno obdobje epidemije, bodo tako skupaj prejeli 1.750 evrov.

Pomoč v obliki izplačila mesečnega temeljnega dohodka je samozaposlenim, družbenikom, kmetom in verskim uslužbencem ponudil zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida 19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je bil uveljavljen 11. aprila.

Za marec so lahko prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za april in maj pa po 700 evrov. Denar izplačuje Furs na podlagi posebne izjave, ki jo je bilo treba prek informacijskega sistema eDavki vložiti najpozneje do konca maja. Hkrati je bilo mogoče za enako obdobje, torej od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, uveljavljati tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov.

Seznam upravičencev se širi

Prvim upravičencem, ki so omenjeno izjavo vložili že v prvem tednu po uveljavitvi interventnega zakona, je finančna uprava mesečni temeljni dohodek izplačala že pred prvomajskimi prazniki. Nakazilo v skupnem znesku 11,2 milijona evrov je tedaj prejelo nekaj več kot 32.000 upravičencev.

V drugem nakazilu, ki je sledilo 8. maja, je skupaj 27,5 milijona evrov prejelo nekaj več kot 37.500 upravičencev.

Vmes se je nabor upravičencev razširil, in sicer je novela interventnega zakona, ki jo je državni zbor sprejel tik pred koncem aprila, na novo med upravičence do tega dohodka dodala tudi tiste samozaposlene, kmete, družbenike in verske uslužbence, ki v zavarovanje niso vključeni za polni zavarovalni čas. Ti upravičenci so mesečni temeljni dohodek prejeli v sorazmernem delu glede na delež vključitve v zavarovanje. Skupaj 4.753 oseb je 22. maja prejelo 2,2 milijona evrov.

V skladu z zakonom danes sledi še zadnje nakazilo, prejeli pa ga bodo upravičenci, ki so izjavo, s katero je bilo še vedno mogoče uveljavljati pomoč tako za marec kot tudi za april in maj oziroma za dva od omenjenih mesecev ali tri skupaj, vložili med 1. in 31. majem.

Temeljni dohodek nadomešča subvencija 


Z majem se je ukrep iztekel, je pa samozaposlenim tako kot tudi vsem drugim poslovnim subjektom od 1. junija na voljo nov ukrep – subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Tega lahko do konca leta koristi vsak delodajalec, tako pravna kot fizična oseba, ki zaradi posledic epidemije vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne more zagotavljati 90 odstotkov dela. Država bo za vsakega takšnega delavca subvencionirala nadomestilo plače v obsegu do največ 20 ur tedensko. Še v juniju lahko vsak delodajalec koristi tudi ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije