Urice mini poletja se iztekajo, v torek prihaja šok

Občutno se bo ohladilo. Pihal bo veter, meja sneženja pa se bo spustila. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Mavric Pivk

Danes bo pretežno jasno, sredi dneva in popoldne pa se bo pooblačilo. Najvišje temperature bodo od 20 do 24, na Primorskem pa se lahko živo srebro povzpne celo do 26 stopinj Celzija, piše Agencija RS za okolje (Arso). 

Pretežno jasno bo tudi v nedeljo. Zjutraj se bodo temperature gibale od 2 do 9 stopinj, v nekaterih alpskih dolinah okoli 0, najvišje dneve pa bodo znova od 20 do 26 stopinj. 

V ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, do torka pa naj bi večji del države zajele padavine, ki bodo čez dan ponehale. Meja sneženja se lahko spusti precej nizko. Občutno se bo ohladilo. Pihal bo okrepljen severozahodni veter, na Primorskem burja. 
 

Biovreme: Danes in v nedeljo bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi ugoden in spodbuden.



Ker so bile v zadnjem mesecu količine padavin pod povprečjem, so tla že močno izsušena. Povsod po Sloveniji je v naravnem okolju velika požarna nevarnost. Za prihodnje dni ne napovedujejo dosti padavin, le nekaj malega za torek. 

Ne bo dosti boljše


Dežurni prognostik Blaž Šter je za STA povedal, da so bile zadnje padavine na Primorskem v začetku marca in da je le ponekod v zadnjem mesecu zapadlo nekaj mililitrov padavin. Največ jih je bilo na severu države v hribih, kjer je zapadlo tudi nekaj snega. Takšno padavinsko stanje se bo, kot kaže, še nadaljevalo, saj bomo tudi v prihodnjih dneh imeli bolj suho vreme. Nekaj malega dežja bo predvidoma padlo v torek, a napovedi glede količin so negotove. Kmetijska tla so izsušena po vsej državi. Še posebno je izsušen površinski, setveni sloj tal. To pa vpliva na hitrost vznika semen, saj mora zrno za proces kalitve vsrkati dovolj vode.

»Zato zalivajmo sadike, če smo jih že posadili, vode pa ne pozabimo dodajati niti setvam zelenjadnic,« opozarjajo pri Arsu. Na kalitev semen in rast rastlin pa vplivajo tudi temperature, zato velja z nekaterimi setvami in zasaditvami še počakati. Če bodo napovedane ohladitve, naj vrtičkarji sadike, ki so jih že posadili, prekrijejo, da jih tako obvarujejo pred škodljivim vplivom mraza.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije