ODPIRANJE ŠOL

Dan D za šole? Janša in Kustečeva imata predlog na mizi (V ŽIVO)

Janša se s šolniki pogovarja o odpiranju in varnem delovanju vsaj dela šol in vrtcev.
Fotografija: Ministrica za izobraževanje Simona Kustec. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Predsednik vlade Janez Janša se bo sestaja s predstavniki vzgoje in izobraževanja na pogovoru o ponovnem odprtju in varnem delovanju vsaj dela vzgojno-izobraževalnih ustanov. Pričakovati je tudi predlog podpisa skupne izjave o postopnem vračanju v vzgojno-izobraževalne ustanove, do česar pa so nekateri skeptični.



Osnutek omenjene izjave, ki bi jo poleg vladnih predstavnikov podpisali različni déležniki v šolstvu, so usklajevali že nekajkrat, dopolnjevali naj bi jo še danes. V njej bi podpisniki soglašali s prizadevanjem za čim hitrejšo varno in trajno vrnitev vseh otrok in mladostnikov v vrtce in šole ter z izvajanjem vzgojno-izobraževalnega procesa v skladu s priporočili pristojnih institucij.


Dodatna sredstva za kadre in materialne stroške


V sedanjem osnutku je tudi navedba, da bo šolsko ministrstvo za potrebe organizacije in izvedbe vzgojno-izobraževalnega procesa v šolah in vrtcih zagotovilo dodatna sredstva za kadre in materialne stroške, kar v šolah podpirajo. Prav tako pa je predvidena ustanovitev koordinacijskega telesa, ki bi spremljalo predlagane ukrepe in dajalo pobude za ukrepe, do česar pa so nekateri skeptični, saj dvomijo, da bi se s tem kaj spremenilo. Nekaterim tudi ni jasno, zakaj je potreben podpis takšne izjave, saj da v njej ni ničesar, česar ne bi šolniki počeli že doslej.

V šolah in vrtcih si želijo predvsem, da bi vlada prisluhnila njihovim predlogom pri sprejemanju ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja ter da bi epidemiološke razmere omogočile čimprejšnje in varno odprtje.


V šolo že prihodnji teden?


Po nedavnih navedbah ministrice Simone Kustec, ki bo prav tako na današnjem srečanju, bi lahko ob primernih epidemioloških razmerah vsaj najmlajši otroci v šole odšli že prihodnji teden. Pred tem bi za zaposlene izvedli tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, kot so to storili v primeru torkovega odprtja osnovnih šol s prilagojenim programom ter zavodov za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami.

V zvezi z odločitvami o nadaljnjem sproščanju ukrepov bodo sicer danes razpravljali tudi vlada v ožji zasedbi pristojnih ministrov ter predstavniki svetovalne skupine, NIJZ in nekaterih bolnišnic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije