VRHUNSKA KULINARIKA

Slovenija ima prve Michelinove zvezdice, kar dve pa Ana Roš

Po eno zvezdico so prejeli Hiša Denk, Pri Lojzetu, Vila Podvin, Hotel Dam ter Atelje.
Fotografija: Nagrajenci v kategoriji trajnosti. FOTO: Michelin Guide, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Nagrajenci v kategoriji trajnosti. FOTO: Michelin Guide, posnetek zaslona

Na prireditvi na Ljubljanskem gradu so danes slovesno razglasili prve slovenske restavracije, ki se odslej lahko ponašajo s slovitimi Michelinovimi zvezdicami. Najsvetleje med njimi bo sijala Hiša Franko in z njo njena chefinja Ana Roš, ki je kot prva v regiji prejela kar dve Michelinovi zvezdici. 

 »To je začetek nečesa novega, hvala ekipi, ki stoji za menoj. Po vsakem dežju posije sonce,« je povedala Primorka, v preteklosti izbrana tudi za najboljšo chefinjo na svetu, ki je nagrado prejela s partnerjem Valterjem Kramarjem. Z dvema zvezdicama se sicer na svetu ponaša le 473 restavracij, med njimi je zdaj tudi prva slovenska. 

Prejemniki po ene Michelinove zvezdice so Hiša Denk in chef Gregor Vračko, Pri Lojzetu in Tomaž Kavčič, Vila Podvin in Uroš Štefelin, Hotel Dam in Uroš Fakuč ter Atelje in Jorg Zupan.



Michelinovi ocenjevalci so podelili še številne druge nagrade, priznanje Michelin plate za posebno kakovost hrane je dobilo 37 restavracij, priznanje Bib Gourmand za izjemno razmerje med ceno in kakovostjo pa devet restavracij. To pa so nagrajenci, ki so dobili posebno nagrado za trajnost v kulinariki: Gostišče Grič in chef Luka Košir, Monstera bistro in Bine Volčič, Hiša Franko in Ana Roš, Gostilna Za gradom in Darko Rodica, Gostilna Krištof in Uroš Gorjanc ter Gostilna Mahorčič in Ksenja Mahorčič.

Kuharskim mojstrom te pomenijo veliko priznanje, za slovenski turizem pa prinašajo upanje na hitrejše okrevanje po epidemiji covida 19. Ob koncu prireditve so predstavili tudi kulinarični vodnik Michelin za Slovenijo. 

Ana Roš. FOTO: Leon Vidic
Ana Roš. FOTO: Leon Vidic


Michelinove zvezdice in priznanja so zagotovilo za kakovost kulinarike:

• tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja
• dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek
• ena zvezdica – visokokakovostna kulinarika, vredna postanka
Bib Gourmand – dobro razmerje med ceno in kakovostjo
The Plate Michelin – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok
• piktogram trajnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v  vsakodnevnem delu

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije