PRED TAJNIM GLASOVANJEM

Dan D za Roberta Goloba: znano tudi, koga za podpredsednico DZ predlaga Levica

Za izvolitev potrebuje 46 poslanskih glasov, po napovedih pa lahko računa na 55 glasov.
Fotografija: Robert Golob. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Robert Golob. FOTO: Jure Eržen, Delo

V državnem zboru bo danes ob 15. uri na sporedu druga izredna seja novega sklica, na kateri bodo poslanci na tajnem glasovanju odločali o mandatarstvu Roberta Goloba.

Golob, ki je včeraj s predsednico SD Tanjo Fajon in s koordinatorjem Levice Luko Mescem, podpisal koalicijsko pogodbo, za izvolitev potrebuje vsaj 46 poslanskih glasov. Po napovedih lahko računa na vse glasove iz Gibanja Svobode, SD, Levice in tudi na poslanca narodne skupnosti, kar pomeni skupaj 55 glasov.

Ko bodo potrdili mandat Golobu, pa poslance še čakajo volitve podpredsednikov. Predsedniku državnega zbora lahko pri delu pomagajo največ trije podpredsedniki. Eno podpredsednico – predstavnico SD Meiro Hot – so poslanci na ustanovni seji že izvolili, preostale pa morajo izvoliti najpozneje v 30 po ustanovni seji. Eno mesto pripada največji opozicijski stranki, torej SDS, ki pa po zapletih na torkovem kolegiju še ni predlagala svojega kandidata. V Levici na podpredsedniško mesto predlagajo Natašo Sukič.

Poslanci bodo odločali tudi o funkciji generalnega sekretarja državnega zbora. Pred ustanovno sejo je novica, da bi lahko to mesto zasedel bivši poslanec LMŠ Robert Pavšič, dvignila veliko prahu. Pavšič je od soglasja h kandidaturi odstopil, zdaj bo pred poslanci predlog, da še naprej to funkcijo opravlja Uršula Zore Tavčar, ki je bila na tem položaju že v preteklih dveh sklicih.

Po današnjem dnevu poslance čaka poslance v prihodnjih dneh veliko dela. V petek, soboto in ponedeljek bodo potekale predstavitve ministrskih kandidatov.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas