UGOVORA

Ekskluzivno: pri štetju glasovnic odkrili nepravilnost, županska bitka se nadaljuje

V Kopru o ugovorih županskih kandidatov odloča občinska volilna komisija. 
Fotografija: Čakajoč na odločitev volilne komisije v Kopru. FOTO: Moni Černe
Odpri galerijo
Čakajoč na odločitev volilne komisije v Kopru. FOTO: Moni Černe

KOPER – Občinska volilna komisija Mestne občine Koper že od 16. ure naprej odloča o ugovorih županskih kandidatov, ki sta bila v tekmi za županski stolček v drugem krogu volitev v Kopru.

Komisija o ugovorih razpravlja že štiri ure - vmes so si sicer vzeli kratek premor - a je v tem času po naših podatkih odkrila nepravilnost. Šlo naj bi za nepravilnost oziroma napako na enem izmed volišč. Komisija je namreč še enkrat štela glasovnice. 


Do polnoči naj bi bilo v Kopru znano, kdo je zmagal na lokalnih volitvah. FOTO: Moni Černe
Do polnoči naj bi bilo v Kopru znano, kdo je zmagal na lokalnih volitvah. FOTO: Moni Černe

Do polnoči je čas

Kot je pred sejo napovedal predsednik omenjene komisije Miloš Senčur se bo odločalo za zaprtimi vrati, stran od javnosti. Pred začetkom pa je še povedal: »Zna trajati nekaj časa, saj moramo obravnavati dva ugovora.« Ne le Boris Popovič, ki je sredi
Boris Popovič je prepričan, da so bile nepravilnosti.  FOTO: Jože Suhadolnik
Boris Popovič je prepričan, da so bile nepravilnosti.  FOTO: Jože Suhadolnik
ponedeljkove noči vložil ugovor na volitve, marveč tudi Aleš Bržan išče svojo pravico. Ugovor je vložil v ponedeljek dopoldan. Njegov ugovor se nanaša na nepravilnosti pri zapisnikih in volilnih imenikih.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je vložil ugovor z zahtevo po ponovnem štetju vseh glasov na vseh voliščih v občini. Matoz se je pri tem skliceval na sodno prakso v primerih tako tesnih izidov, poleg tega pa so zaznali vrsto nepravilnosti.

Kot poroča naša dopisnica mora odločitev pasti do polnoči. 

Nekdanji župan, ki opravlja tekoče posle Boris Popović je malo po 17. uri zapustil občinske prostore in odšel na Titov trg, kjer koprski otroci pričkujejo Miklavža, ni znano ali se bo na občino danes sploh se vrnil. Njegov protikandidat pa je pred sejo komisije dejal: »Kar se mene tiče, so volitve zaključene in upam, da so vsi razumeli, da je volilna kampanja šla že mimo in da je čas, da se vse skupaj malo umiri.«
 

Bržan na +7

Aleš Bržan FOTO: Jože Suhadolnik
Aleš Bržan FOTO: Jože Suhadolnik
Spomnimo, izidi drugega kroga volitev je bil izredno tesen. V noči na ponedeljek je Bržan imel pred Popovičem 12 glasov prednosti, tako da je bilo treba počakati na štetje glasov po pošti. Tudi ti niso prinesli preobrata, saj je Bržan zadržal sedem glasov prednosti. Skupno je zanj glasovalo 13.921 volivcev, za Popoviča pa 13.914.

OVK lahko ugovoru ugodi v celoti ali delno, ali pa ga v celoti zavrne. Glede na utemeljenost posameznih dejstev se lahko komisija denimo odloči za ponovno štetje glasovnic samo na določenih voliščih ali pa da ponovno pregleda samo neveljavne glasovnice. V skrajnem primeru je možno tudi, da bi komisija odredila ponovitev volitev.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije