FURS

Dacarji niso pozabili na vas, prihajajo po svoj delež

Odločbe izdane kasneje kot v preteklih letih.
Fotografija: Finančna uprava RS v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Finančna uprava RS v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – V začetku junija so iz Finančne uprave RS (Furs) sporočili, da so 7.639 zavezancem poslali napačen izračun dohodnine zaradi sistemske napake zunanjega izvajalca. Napako so odpravili in zavezancem naknadno poslali prave izračune. Nam pa je prišlo na uho, da naj bi imeli dacarji mesec kasneje podobne težave.

Bralec, ki čaka na odločbo o plačilu davka iz naslova oddajanja stanovanja v najem, je v preteklih letih že konec maja prejel izračun, znesek pa je bilo treba nakazati v roku 30 dni. Zdaj smo že v drugi polovici julija, pa takega izračuna še ni dobil.

Pri Fursu so nam zatrdili, da sistemskih težav z odpremo odločb nimajo. »Res pa je, da bodo odločbe odpremljene nekoliko pozneje kot pretekla leta, a ne zaradi sistemskih težav, ampak zaradi spremembe zakonodaje in zato spremenjenega obrazca in novih podatkov poročanja zavezancev. Glavna sprememba v primerjavi z do zdaj veljavnim obrazcem napovedi je tabela devet, kamor se vpisujejo dodatni podatki o oddanih stavbah in delih stavb za namene vodenja evidence trga nepremičnin po zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin – ZMVN-1 (Uradni list, št. 77/17),« so pojasnili.

Rok za plačilo ostaja enak

Dodali so, da je z uveljavitvijo novega ZMVN-1 prenehala obveznost poročanja fizičnih oseb o najemnih poslih s stavbami in z deli stavb Geodetski upravi RS. Za najemne posle s stavbami in z deli stavb, ki jih najemodajalci – fizične osebe – sklenejo z najemojemalci – fizičnimi osebami, so po novem najemodajalci dolžni poročati Finančni upravi RS ob oddaji napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem.

Odločbe – teh bo 30.122 – bodo tako zavezancem poslane v tem tednu, rok za plačilo obveznosti pa ostaja 30 od datuma vročitve odločbe, ne glede na to, kdaj je odločba izdana.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije