OLAJŠAVA ZA VZDRŽEVANE DRUŽINSKE ČLANE

Da ne boste državi plačali preveč: oddajte vlogo za olajšavo za otroke

Davčni zavezanci, ki med letom ne uveljavljate posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, to storite čim prej, pozivajo na finančni upravi.
Fotografija: Izračunajte, kateri od staršev naj uveljavlja olajšavo. FOTO: Pcess609 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Izračunajte, kateri od staršev naj uveljavlja olajšavo. FOTO: Pcess609 Getty Images/istockphoto

Finančna uprava (Furs) poziva davčne zavezance, ki med letom ne uveljavljajo posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, naj to storijo čim prej, da bo ta upoštevana pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2022. Tudi tisti, ki želite medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti, morate vložiti Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine, opozarjajo na Fursu.

Rok za oddajo vloge v papirnati obliki je 6. februar, rok za oddajo prek portala eDavki pa 20. februar 2023.

Prednost oddaje vlog prek portala je, da se lahko uporabi predizpolnjeni obrazec z lanskimi podatki. »S tem bo oddaja vloge enostavnejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov,« pojasnjujejo na Fursu.

Pri optimiziranju davčne obveznosti si lahko zavezanci pomagajo tudi s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki.

Kakšne bodo posledice, če olajšave ne uveljavljate?

Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine (IID), v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega bo imel v svojem IID večje doplačilo oziroma manjše vračilo dohodnine kot sicer. Če bo posebno olajšavo želel uveljavljati, bo moral podati ugovor zoper IID. V ugovoru se olajšava še da uveljavljati, vendar zavezanec morebitno vračilo dohodnine prejme kasneje kot sicer.

Kako s partnerjem določita, kateri bo uveljavljal olajšavo za otroke?

Najbolje je, če se lotite testnega izračuna. Sicer velja pravilo, da naj bi olajšavo uveljavljal tisti, ki ima višje dohodke in spada v višji davčni razred.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije