VROČINSKI REKORD

Cvrli se bomo v peklenski vročini

Objavljeno 27. junij 2019 07.19 | Posodobljeno 27. junij 2019 07.19 | Piše: Jaroslav Jankovič

Temperatura bo danes podrla 70 let star rekord. V tropski noči se ne bo spustila pod 20 °C..

Meteorolog Brane Gregorčič je napovedal rekordne vrednosti temperature. FOTO: Leon Vidic
LJUBLJANA – Na jugu Francije se je temperatura včeraj povzpela na 39 °C. Iz letovišča pri Marseillu poročajo o 70- in 75-letnem moškem in 62-letni ženski, ki so se z vroče obale odpravili v hladno morje in umrli zaradi srčnega infarkta. Temperatura na Azurni obali se je dvignila na 41 stopinj, jutri pa se bo živo srebro povzpelo na rekordnih 45 °C, daleč največ v zgodovini meritev.

37,5 °C je bilo 22. junija 2000 v Metliki, kar je rekordno visoka junijska temperatura pri nas v zadnjih 70 letih.

Meteorologi poudarjajo, da je Evropo zajel vročinski val, kot ga še nismo doživeli. Daleč najvišjo temperaturo napovedujejo za Francijo, osrednjo Španijo in severno Italijo, medtem ko bodo Alpe na zahodu Slovenijo očitno obranile pred najhujšim. Kljub temu z agencije za okolje opozarjajo, da bo danes v Ljubljani celo do 40 °C, lahko tudi čez. Na podeželju bo za kakšno stopinjo bolj znosno, a temperature se bodo kljub temu približale dolgoletnim rekordom.

Peklensko vroče in nevihte

image
Meteorolog Brane Gregorčič je napovedal rekordne vrednosti temperature. FOTO: Leon Vidic
Kot nam je pojasnila klimatologinja mag. Tanja Cegnar z agencije za okolje, bo vročinski val Slovenijo oplazil malo drugače kot denimo Francijo. »Danes, v četrtek, prek nas prehaja fronta, ki bo zaradi pregretega ozračja prinesla silovite nevihte.«

Meteorolog Brane Gregorčič dodaja: »Če bodo padli junijski temperaturni rekordi, se bo to zgodilo danes, ko bo temperatura zraka presegla 35 °C. Medtem ko smo imeli julija in avgusta že tako visoke temperature, je za junij taka vročina izrazito nenavadna.«

Nevihte bodo sicer sprostile ozračje, tako se bo stvar v petek malce umirila. Toda preživeti bo treba tropsko noč, ko se temperatura niti ob petih zjutraj ne bo spustila na manj kot 22 °C.

Da bo šok že v petek popustil in se temperatura niti v soboto kljub sončnemu vremenu ob 14. uri ne bo dvignila na več kot 26 °C, se gre po besedah Gregorčiča zahvaliti nenavadni vremenski kombinaciji, da zrak na višinah nad Slovenijo vendarle ni tako vroč kot nad Francijo in Španijo. Ohladitev bo trajala dva dni, nato pa bo sonce spet dobilo moč. Na Primorskem ne bodo imeli te sreče, vroče bo vse dni do naslednjega tedna.

Vse zaloge vode že izhlapele

image
Danes bodo padli temperaturni rekordi. FOTO: Igor Modic
Zaradi izjemnega izhlapevanja in popolnoma presušenih tal ter travinja in grmičevja bi lahko ob usodni napaki izbruhnil požar skrb vzbujajočih razsežnosti.

Agrometeorologinja dr. Andreja Sušnik opozarja, da količina vode, s katero običajno zalivamo travnate trate in vrtove, to je približno 6 litrov na kvadratni meter na dan, da jih vzdržujemo pri življenju, v teh razmerah izhlapi v enem popoldnevu.
»Zato so zlasti travinja in poljščine v tem trenutku pod hudim stresom. Zaradi zalog iz maja in začetka junija suše še ni, a smo ji vsak dan bliže,« poudarja Sušnikova in dodaja, da so visoke temperature že dosegle kritično mejo tudi pri živini, ki začne v tako vročih razmerah hitreje dihati in ji čez noč upade količina mleka.

V teh dneh ji je zato pametno priskrbeti senco in nujno vseskozi dostop do sveže vode.

Na vroč dan se pripravimo

Po besedah Cegnarjeve je najbolje, da se na vroč današnji dan pripravimo. »Zjutraj odpremo okna in prezračimo, nato pa jih zapremo. Oblečemo se v ohlapna oblačila in načrtujemo delovni dan, ki naj bo, če je le mogoče, čim bolj umirjen, saj nas bo vsak že kratkotrajni napor izčrpal. Pri sebi imejmo steklenico sveže vode. Paziti pa moramo zlasti na ranljive skupine ljudi, to so starostniki, otroci, ki ne znajo skrbeti zase, in oboleli.«

Sicer pa je vročinski val v okviru podnebnih sprememb nenavaden. »Polno je lokalnih značilnosti, denimo nenavadno visokih temperatur nekje v gorskih dolinah.« Iz Tirolske, kjer vasi, mesteca in naselja ležijo tudi na 1500 metrih nadmorske višine, poročajo o dnevni temperaturi 37 °C. 
Deli s prijatelji