Cvičku in trti obetajo lepši jutri

Dolenjski vinogradniki enotno z županom Trebnjega. Bogate dediščine ne bodo pustili umreti.
Fotografija: Skupno organizacijo dogodka so predstavili v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje. FOTOGRAFIJE: Drago Perko
Odpri galerijo
Skupno organizacijo dogodka so predstavili v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje. FOTOGRAFIJE: Drago Perko

Večkrat je slišati pri mladi generaciji, da se vinogradništvo ne izplača. »V tem trenutku stagnira, morda celo nazaduje. Po naših bližnjih goricah se sekajo vinogradi, nova generacija ne želi obdelovati, ker v tem ne vidi ekonomskega razloga. Želimo pa si, da bi zadržali nivo, ki ga imajo. Da nekako pomagamo dejavnosti, ki je na našem koncu že 2000 let. Ne smemo dovoliti, da bi to z našo generacijo umrlo,« je na to temo pristavil župan občine Trebnje Alojzij Kastelic, ki je našel skupni jezik z Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske.
Po Trebnjem bo spet slišati harmoniko.
Po Trebnjem bo spet slišati harmoniko.

Da bi ubili dve muhi na en mah in bili ekonomični, so se odločili, da zveza in trebanjska občina letošnji 48. teden cvička, ki bo potekal med 12. in 14. junijem, združijo z občinskim praznovanjem in 32. trebanjskim košem!
 

Salomonska rešitev


Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je dejal, da so pripravili razpis, ker so iskali društvo, ki bi se lotilo organizacije cvičkovega tedna. A ni bilo prijav, zato so organizacijo prevzeli pri zvezi. Letošnji dogodek so skrajšali na dva prireditvena dneva, tretji dan pa so združili s trebanjskim praznovanjem in športnim dogajanjem. Prireditev ne sme in ne more biti sama sebi namen, zato so Trebanjci staknili glave in našli nišo, ki bi lahko še dodatno napolnila mesto. Tokrat premierno vabijo upokojence. Še več – upokojenci bodo v Trebnjem opravili že svoje 18. poletno srečanje, ki je do zdaj potekalo v Dolenjskih Toplicah. Zbrali se bodo iz društev, ki sestavljajo Pokrajinsko zvezo upokojencev Dolenjske in Bele krajine.


Če smo lani pisali, da se je Tedna cvička udeležilo dobrih 9000 ljudi, pa združene barve koša in cvička napovedujejo okoli 12.000 gostov! Program bo pester – trajal bo od petka do nedelje. V petek, 12. junija, ga bodo začeli s tradicionalno otvoritveno povorko dolenjskih vinogradnikov, ki se je navadno udeleži več kot 1000 članov iz 32 vinogradniških društev. Okronali bodo kralja cvička, v soboto zvečer bo znana že 22. cvičkova princesa. Dolenjci so ponosni, ker bodo lahko pozdravili Ano Pavlin, ki je bila leta 2018 izbrana za cvičkovo princeso, januarja letos pa je dobila krono slovenske vinske kraljice! Nedelja bo namenjena športnim dogodkom in piko na i tridnevju na Trebanjskem.

»S Trebnjem imamo dobre izkušnje,« pove Jurak, ki pa si želi, da bi prireditev sprejeli v dolenjski metropoli. Potrdil je, da so pogovori z Mestno občino Novo mesto že stekli. Tiha, zdaj pa tudi že vse glasnejša želja je, da bi Teden cvička dobil stalni prireditveni prostor v mestu ob Krki.
 

Super predigra


Bogato bo predfestivalno dogajanje, ki se bo začelo s tradicionalnim ocenjevanjem vinskega pridelka, Slakovim pohodom po novomeški Trški gori, izdajo priložnostnega zbornika, srečanjem dolenjskih vinogradniških pevskih zborov, sevniškim 10. festivalom modre frankinje in kulinaričnim večerom z nagrajenimi vini v trebanjski Vili Rakar. Župan Alojzij Kastelic je potrdil, da bo občina za projekt prispevala 35.000 evrov, Miran Jurak pa je povedal, da je celotno tridnevje stane okoli 100.000 evrov. Dodal je, da bodo zavoljo sinergij s trebanjskim košem privarčevali nekaj 10.000 evrov.


»Za organizacijo takega dogodka je potrebno veliko volje, želje in energije. Starostna struktura v naših društvih se stara,« opozarja Jurak, ki pa je vesel, da se ponekod trend le izboljšuje. Tako so pred dvema letoma v letu, ki so ga posvetili mladim, pridobili kar 85 novih vinogradnikov.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije