Cvetlični kuža bo visok osem metrov

Obiskovalce Arboretuma po odpovedani spomladanski razstavi zdaj vabijo z vrtnicami. Koncerti in kinopredstave na prostem.
Fotografija: Rozarij nad pristavo FOTO: Janez Petkovšek 
Odpri galerijo
Rozarij nad pristavo FOTO: Janez Petkovšek 

Arboretum Volčji Potok se kljub koronavirusu, ki mu je odnesel veliko spomladansko razstavo tulipanov in glavni vir vsakoletnih prihodkov, počasi pobira. Zdaj so največji magnet za obiskovalce rozariji s kar 1029 različnimi sortami cvetočih vrtnic, večje število predstav, delavnic in razstav na prostem pa načrtujejo za letošnje poletje, jesen in celo za začetek zime.

Poletje med vrtnicami bo vrhunec doseglo danes ob 17. uri z Dnevom vrtnic, ki ga bodo popestrili kuhanje rožnih vod, kulinarika z okusom vrtnic in koncert, zatem pa bo vse do septembra potekal poletni festival cvetov. Začel se bo z amarilisi (vitezovimi zvezdami) v velikih loncih, nadaljeval z dalijami in zatem hortenzijami. V spomin na razstavo Cvetje in mir, ki je pred 29 leti v par dneh privabila kar 80.000 obiskovalcev, bodo konec poletja pred veliko jubilejno razstavo organizirali generalko. Cvetlična razstava florističnih aranžmajev bo med 22. avgustom in 6. septembrom.
Ivan Sivec s knjigo o Almi Souvan FOTO: Janez Petkovšek 
Ivan Sivec s knjigo o Almi Souvan FOTO: Janez Petkovšek 
Replike dvorca ne bo
Kot smo zvedeli na včerajšnji tiskovni konferenci v Volčjem Potoku, bodo v sodelovanju s Kulturnim domom Franca Bernika iz Domžal junija priredili tri sobotne koncerte klasične glasbe v rozariju pri pristavi. Prvi bo že jutri, ko bodo ob 18. uri pod vodstvom Mateta Bekavca nastopili slovenski klarinetisti. Za lastnike letnih vstopnic bo koncert cenejši.

Vsak četrtek, petek in soboto bodo med 30. julijem in 22. avgustom na velikem južnem travniku isti organizatorji priredili kar 12 filmskih večerov pod zvezdami. Vsakič ob 21. uri. Najverjetneje že prihodnji teden bodo dokončno okrasili največjega cvetličnega kužka pri nas, saj bo visok kar osem metrov, dolg pa šest. Zaradi težav s financiranjem evropsko podprtega električnega vlakca za 54 ljudi, ki bo lahko po parku prevažal tudi invalide, še ne bo pred koncem leta. Do takrat bo vozil precej manjši na traktorski pogon. Enake težave so z dokončanjem gostinskega objekta, za katerega mora država zagotoviti sofinancerski delež – 40.000 evrov. Tako bo do takrat obiskovalcem še naprej na voljo le manjši kiosk z gostinskim vrtom.
V pripravi je tudi že načrt za postavitev stalne kulise Souvanovega dvorca v naravni velikosti, ki bo tudi nekakšna razgledna točka v več nadstropjih. Ta naj bi nadomestila začasno kuliso s posnetkom dvorca iz blaga. Postavitve replike nekdanjega dvorca, ki bi stala dva milijona evrov, tako najbrž ne bomo dočakali nikoli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije