KOPAL SI JE GROB

Čustveni zapis Janeza Janše, spregovoril je o boleči izkušnji svojega očeta

Njegov oče je bil v obdobju odraščanja, ko je na slovenskih tleh izbruhnila druga svetovna vojna.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tadej Regent, Delo

Premier Janez Janša je na facebooku s svojimi sledilci delil zapis, ki opisuje, kako je njegov oče doživljal dogodke med drugo svetovno vojno, ki še danes delijo slovensko javnost. »13. maja 1927 se je materi Mariji in očetu Blažu v hiši št. 13 na Setniku pri Polhovem Gradcu rodil Janez Janša. Kmetija je stala visoko v hribu in otroci, bilo jih je sedem, so morali od rane mladosti trdo delati. Do šole v Polhovem Gradcu je bilo uro in pol hoda v eno smer. Kadar je bilo veliko dela na kmetiji, je moral Janez kot najstarejši ostati doma in pomagati staršem. Dejali so, da je treba preživeti in da bo šola že počakala.

Najlepše je bilo ob nedeljah, ko so bili popoldnevi po nedeljski maši in kosilu prosti za druženje z vrstniki iz vasi. Včasih so bili zanimivi tudi večeri. Kadar so dobili kak obisk, je oče pripovedoval o svojih doživetjih v prvi svetovni vojni. Bil je vojak na ruski fronti. Vojne ni maral. Kdor je živ prišel iz jarkov prve svetovne morije, je bil zaznamovan za vedno,«
se začne pripoved.

Med odraščanjem je tudi njegov oče izkusil grozote vojne, saj je čez nekaj let izbruhnila druga svetovna. V svojem pripovedovanju je Janša spomnil na junij leta 1942, ko so v vas njegovega očeta prišli Italijani. »Meja med Ljubljansko pokrajino pod italijansko okupacijo in nemškim zasedbenim območjem je tekla streljaj od njegove rojstne hiše. Najprej je bila samo zamišljena, kasneje pa jo je boleče označila bodeča žica in mine na njej. V vsakdanjem življenju se ni veliko spremenilo. Le senca negotove prihodnosti se je plazila nad vsem, kar so počeli,« je zapisal premier. V nadaljnjem pripovedovanju je razkril tudi, da se je za njegovega očeta kmalu začela prava nočna mora.

Celoten zapis premierja lahko preberete v spodnji objavi:



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije