SO GA SKUŠALI ONEMOGOČITI?

Čuš in Zeleni Slovenije vendarle na volitve tudi v enoti Ljubljana Center

Po njegovem mnenju je šlo pri odločitvi DVK za poskus onemogočanja, da bi zopet prišli v DZ. 
Fotografija: Andrej Čuš. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Andrej Čuš. FOTO: Roman Šipić, Delo

LJUBLJANA – Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije in odločilo, da se njihova kandidatna lista v enoti Ljubljana Center potrdi, a brez kandidatke Milene Babič. Vrhovno sodišče meni, da so vzroki za neizpolnitev spolnih kvot liste posledica kršitve Babičeve, ki je kandidirala na dveh listah, na kar stranka ni mogla vplivati. Državna volilna komisija (DVK) je v celoti zavrnila kandidatno listo v volilni enoti Ljubljana Center, potem ko se je izkazalo, da je tudi stranka SD na kandidatno listo uvrstila isto kandidatko (SD v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana Center).

Zakonodaja kandidiranja na različnih listah in v različnih volilnih enotah ne dovoljuje, po zakonski določbi pa se v tem primeru šteje za veljavno tista kandidatura, ki je bila določena prva. DVK je ugotovil, da je kandidatne liste prva potrdila SD, zato je sklenil, da je kandidatura Babičeve na listih Zelenih neveljavna. Z neveljavnostjo kandidature Babičeve pa se je spremenila sestava celotne kandidatne liste Andreja Čuša in Zelenih, saj potem ni več izpolnjevala zakonskih zahtev glede spolnih kvot. 

Vzroki za nastanek nezakonitosti so zunaj pritožnikove volje

Vrhovno sodišče je presodilo, da je neveljavnost kandidature kandidata, ki kandidira na več listah, napaka posamične kandidature, ki omogoča zavrnitev liste le glede posameznega kandidata ne glede na to, da lista po ugotovitvi neveljavnosti kandidature ne izpolnjuje predpisane zastopanosti spolov. Zakon o volitvah v državni zbor pa ne vsebuje določbe, ki bi izrecno določala zavrnitev liste kot celote v primeru, ko ta ne ustreza več predpisani spolni kvoti zaradi naknadno ugotovljene neveljavnosti posamezne kandidature. Po mnenju vrhovnega sodišča se ta primer v bistvenem razlikuje od primerov, ko je neupoštevanje predpisanih spolnih kvot posledica predlagateljeve napake pri določitvi liste kandidatov. Res je, da v tem primeru kandidatna lista več ne izpolnjuje pogoja spolne kvote, a po oceni vrhovnega sodišča obstaja razumen razlog za različno obravnavanje kandidatnih list. Zakona namreč ni kršil pritožnik, ampak kandidatka, ki je dala soglasje še drugi politični stranki. Vzroki za nastanek nezakonitosti glede spolnih kvot liste so zunaj pritožnikove volje, izhaja iz sodbe vrhovnega sodišča, ki je objavljena na njihovi spletni strani.

Čuš je vesel zaradi odločitve  vrhovnega sodišča, ki je upoštevalo njegovo mnenje, se pa ne more iznebiti občutka, da so štirje člani DVK glasovali politično. Po njegovem je nesprejemljivo, da politične stranke glasujejo o drugih kandidatnih listah. Zato te in direktorja službe DVK Dušana Vučka poziva, naj se vsem kandidatom liste Andrej Čuš in Zeleni Slovenije opravičijo. Po njegovem mnenju je šlo namreč pri odločitvi DVK za poskus onemogočanja, da bi zopet prišli v DZ. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije