O SMRTI OBVEŠČENA PO PETIH URAH

CSD se je oglasil: odgovarja staršema utopljenega otroka

Pravijo, da so nudili oporo drugima dvema otrokoma in starima staršema pogrešanega otroka.
Fotografija: Za smrt sina sta izvedala po petih urah od tragedije. Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Za smrt sina sta izvedala po petih urah od tragedije. Fotografija je simbolična. FOTO: Shutterstock Photo

Po smrti 10-letnega fanta iz Ljubljane v reki Soči pri Solkanu sta se oglasila njegova oče in mati, prizadeta zaradi tragedije in ravnanja pristojnih institucij. V pismu medijem, kjer sta pojasnila situacijo (celotno pismo si lahko preberete tukaj), sta dejala, da sta bila o smrti svojega otroka obveščena šele pet ur kasneje in da jima center za socialno delo (CSD) ni omogočil stika s preostalima dvema otrokoma, ki sta bila na kraju tragedije, ter starima staršema, ki sta bila zraven. 

»O nesreči sina, ki se je zgodila po naših do zdaj dostopnih podatkih v torek, 28. 7., ob 16.30, nas niso obvestili do poznega večera, saj so šele nekaj po 21. uri na vratih pozvonili kriminalisti in nas obvestili o tragediji, torej skoraj pet ur po nesreči. Od ostalih dveh sinov, ki sta bila na kraju nesreče in sta nesrečo videla, sva kasneje izvedela, da sta že na kraju dogodka, takoj po nesreči, prosila prisotne ob njiju, naj naju pokličejo. Tako prisotni policist kot delavke CSD jima kljub prošnjam obeh sinov (6 in 12 let) tega niso omogočili.«


CSD pravi, da so delavke pomagale otrokoma v stiski

Za STA se je odzval CSD Primorska, kjer pravijo, da so strokovne delavke centra ravnale po navodilih policije in nudile psihološko oporo sorojencema pogrešanega dečka in starima staršema, ki so bili v veliki stiski in šoku. Pojasnili so, da otroka zaradi tragične situacije nista zmogla pogovora in so se strokovne delavke trudile preusmerjati pozornost na druge vsebine, da so otrokoma olajšale stisko. Ko je na telefon enega od starih staršev nekdo poklical, v vsej svoji prizadetosti zaradi nesreče stara starša nista odgovorila, so še pojasnili na CSD.

Dve strokovni delavki sta ostali z družino vse do prihoda staršev, ki sta želela takoj videti tudi ponesrečenega sina. Delavki sta jima na podlagi informacije policije povedali, da so otroka peljali v šempetrsko bolnišnico, vendar tam ni bilo dežurnega patologa, zato so dečka odpeljali neposredno v Ljubljano na inštitut za sodno medicino.

Pri PU Nova Gorica so pojasnili, da je do zamude pri obveščanju staršev prišlo, ker so postopki iskanja, oživljanja in ugotavljanja identitete trajali dlje časa. Postopke ravnanja v primeru smrti pa določa pravilnik o pogojih in načinu opravljanja mrliškopregledne službe.
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije