Črno na belem: toliko bo država pristavila za čakanje na delo, razkrivamo višino nadomestila za s. p.

Država bo pokrila vse prispevke in celotno nadomestilo plače. Nadomestilo samostojnim podjetnikom bo znašalo 470 ali 490 evrov.
Fotografija: Janez Cigler Kralj. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Janez Cigler Kralj. FOTO: Blaž Samec, Delo

V javnosti se je pojavljalo več informacij, koliko stroška dela za zaposlene, ki bodo na čakanju, bo pokrila država. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je bil na novinarski konferenci jasen: »Jasno je, da bo država pokrila vse prispevke in celotno 80-odstotno nadomestilo plače.« Kdaj pa bodo delodajalci, torej podjetja, dobili denar in ali ga bodo morali sami zalagati? Cigler Kralj je pojasnil, da bodo to storili tako, da bo za podjetja najmanj stresno in najmanj birokratsko. Kako bo potekalo v praksi, pa bodo predstavili v kratkem.

Konkretnih podatkov, ali bo to na mesečni ravni ali bo poračun konec leta, ni razkril.

Minister se je na novinarski konferenci dotaknil tudi samostojnih podjetnikov, ki nimajo drugih zaposlenih (popoldanski s. p. ni vključen v to skupino). Tisti, ki se bodo znašli v krizi, bo država pokrila vse prispevke za socialno varnost, poleg tega bodo prejeli nadomestilo, ki bo znašalo okoli 470 ali 490 evrov.

Skupaj bodo samozaposleni, ki nimajo drugih zaposlenih, tako deležni skoraj 900 evrov krizne pomoči, je pojasnil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije