ZAVEDENI

Črni dan za delničarje NKBM: Naivno smo kupili in vse izgubili

Objavljeno 19. december 2013 13.16 | Posodobljeno 19. december 2013 13.16 | Piše: A. K.

V prihodnjih dneh bodo vsi delničarji od poslovnih bank dobili obvestilo, da so ostali brez svojih delnic v bankah.

Tudi v NKBM so se odločili za vračilo provizij.

LJUBLJANA – Nova KBM je v sredo povečala osnovni kapital za 870 milijonov evrov, ki jih je vplačala Republika Slovenija. Ta je od zdaj edini lastnik in delničar banke, delnice obstoječih delničarjev so se razveljavile, prenehale so obveznosti banke do imetnikov hibridnih obveznic. Te ukrepe je banki z odločbo izrekla Banka Slovenije, potem ko je Evropska komisija odobrila ukrepe državne pomoči za Novo KBM in še štiri slovenske banke ter odobrila načrt prestrukturiranja Nove KBM. 

Vsaka šola nekaj stane

Dušan iz Zasavja, ki je pred leti kupil delnice NKBM, nam je povedal: »Kar je zvezi z delnicami banke NKBM neverjetno, je predvsem to, da se zdi večini strokovnjakom in politikom očitno nekaj popolnoma normalnega, da se pod nosom obrišemo vsi mali vlagatelji. Taisti politiki in strokovnjaki so nas pred leti brez zadržkov skoraj potiskali po delnice v vrste pred bančna okenca. No, vsaj kakega glasu razuma ali skepse se ne spomnim. In sem naivno kupil. In že po nekaj letih tudi izgubil. Ker sem menil, da državi lahko zaupam. Še dobro, da je bil nakup zaradi navala omejen.« 

Slepo sledenje RS

Odzvali so se že tudi v Društvu malih delničarjev Slovenije, kjer pravijo, da gre za črni dan za 99.818 imetnikov bančnih delnic, več kot 2000 lastnikov subordiniranih obveznic ter prek 500.000 državljanov, ki varčujejo v pokojninskih družbah, družbah za upravljanje in zavarovalnicah. »Včerajšnji ukrep centralne Banke Slovenije je še eden v nizu dokazov, da Republika Slovenija slepo sledi priporočilom evropskih uradnikov, pa čeprav ta niso zavezujoča. Še več, državni zbor je sprejel zakonodajo, ki je v nasprotju s pravnim redom Republike Slovenije, saj retroaktivno posega v pravice imetnikov subordiniranih obveznic. Če se ob nakupu delnic delničar zaveda tveganja, da je lahko ob vse, pa je bilo pri obveznicah retroaktivno uveljavljeno novo določilo, ki ga ob izdaji ni bilo,« so komentirali trenutno dogajanje. 

Delnice so izgubili:
– 1992 delničarjev NLB
– 96.769 delničarjev NKBM
– 1057 delničarjev Abanke
– vsi delničarji Factor banke
– vsi delničarji Probanke

Epilog do konca junija 2014?

Imetniki podrejenih obveznic imajo po njihovem mnenju upanje, da bo Ustavno sodišče RS, ki je vlogo že naslovilo na pristojno sodišče, pobudnikom priznalo status stranke. Ustavno sodišče jim je prav tako ugodilo v zahtevi, da pobudo obravnava prednostno. »Epilog te zgodbe lahko pričakujemo do konca junija 2014,« pravijo.

V prihodnjih dneh pa bodo vsi delničarji od poslovnih bank dobili obvestilo, da so ostali brez svojih delnic v bankah. »Če so to bile edine delnice, ki jih je delničar poslovne banke imel, svetujemo, da takoj pokliče svojo borzno posredniško hišo ali družbo in zapre svoje trgovalne račune, če jih seveda ima,« svetujejo.

 »Žal nam je, da zakonodajalec in Banka Slovenije nista prisluhnila našim naporom od aprila 2013 dalje, ko smo iskali kompromisne rešitve, a posluha in prave volje na drugi strani ni bilo. Upam, da je Banka Slovenije bedela nad dejanji sedanjih in novih uprav vseh poslovnih bank in jim naročila, da dosledno in takoj uveljavijo pravne postopke in ugotavljanje morebitne odškodninske odgovornosti zoper vse, ki so te banke pahnili skoraj v bankrot. Upamo, da se bo tudi ta denar namenil za morebitno poplačilo opeharjenih 99.818 delničarjev poslovnih bank,« nam je povedal Rajko Stanković, predsednik Društva MDS. 

Ne vlivajo lažnega upanja

Ob tem se vsem poraja vprašanje, ali se lahko imetniki nadejajo odškodnine za svoje izgubljene delnice, a natančnega odgovora trenutno še ni. »Morda so najbliže tej možnosti delničarji Nove KBM, če seveda najdemo način in dokažemo, da prospekt ob izdaji leta 2007 ni izražal dejanskega stanja in smo bili zavedeni, saj je delnica s prvotnih 27 evrov zgrmela v nič. Ker je izid takega postopka povezan s stroški in je ta trenutek napovedovanje izida negotovo, ne želimo nikomur vlivati lažnega upanja, dokler z gotovostjo ne ugotovimo morebitnih napak v prospektu ob prvi javni prodaji delnic Nove KBM,« dodajajo v Društvo MDP.  


Dan, ki so ga z veseljem pričakovali

V torek, 27. novembra 2007, je ob vpisovanju interesa za nakup delnic Nove Kreditne banke Maribor, ki so jih lahko oddali mali vlagatelji, takratni predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič povedal, da je »to dan, ki so ga v banki z veseljem pričakovali, saj se je za NKBM začelo novo obdobje«. Dodal je še, da je bil prijetno presenečen, ko je že pred začetkom uradnih ur pred centralno poslovalnico v Mariboru videl veliko čakajočih, kar naj bi po njegovem pomenilo, da »ljudje v skladu z njihovimi pričakovanju jemljejo banko kot kakovostno in resno institucijo, v kateri želijo postati delničarji.«

Spodbudni nasveti strokovnjakov

Nakup delnic NKBM so takrat svetovali tudi številni strokovnjaki. Anketa Financ je leta 2008 pokazala, da je cena dokapitalizacijskih delnic NKBM v višini 19,50 evra primerna za nakup. Nekdanji borzni posrednik Alain Al Soufi je povedal, da je »dolgoročno to vsekakor dober nakup«, Gregor Grmek pa je dejal, da se mu zdi cena smiselna »glede na trenutno borzno sceno«.
 

 

Deli s prijatelji