V SVETOVNEM VRHU

Črna realnost: kot bi z zemljevida Slovenije izbrisali Bovec

Slovenija visoko na seznamih držav, kjer covid 19 pušča najbolj smrtonosen pečat.
Fotografija: V Sloveniji je virus največji smrtni davek zahteval v domovih za starejše. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji je virus največji smrtni davek zahteval v domovih za starejše. FOTO: Jure Eržen, Delo

3.022 – toliko ljudi je umrlo od začetka epidemije zaradi covida 19 ali z njim v Sloveniji. »Kot bi z zemljevida Slovenije izbrisali kakšen Bovec ali Rogatec,« so komentirali pri sledilniku covida 19, kjer vestno beležijo vse številke, povezane z novim koronavirusom, ko smo v Sloveniji presegli črni mejnik tri tisoč smrti zaradi tega virusa.

Lani je zaradi covida 19 ali z njim umrlo 2.891 ljudi, je pojasnil direktor Nijz Milan Krek. Med njimi je bilo 1.682 (58 odstotkov) oskrbovancev domov za starejše, 1.209 (42 odstotkov) pa jih je umrlo v splošni populaciji. Drugi val epidemije je še posebej črn. Novembra lani je bilo število umrlih kar za 89,5 odstotka višje kot v istem mesecu leto prej. Toliko mrtvih kot lani po ocenah Sursa ni bilo v Sloveniji vse od konca 2. svetovne vojne.

Pred nami le dve bolj črni državi

Če številke umrlih primerjamo z drugimi državami, je Slovenija v samem vrhu. Na sto tisoč prebivalcev imamo 145,02 smrti zaradi covida 19, kažejo podatki, ki so jih zbrali na priznani univerzi Johns Hopkins v ameriški zvezni državi Maryland. Pred nami sta San Marino z 189,43 smrti na sto tisoč prebivalcev in Belgija z 175,78 smrti na sto tisoč prebivalcev. Takoj za nami je naša zahodna soseda Italija (130,32), ki ji sledi BiH (130,27). Nekoliko bolje je pri smrtnosti, saj je delež tistih, ki so se okužili in okužbi podlegli, 2,3 odstotka, kar nas uvršča nekam v sredino. Največjo, kar 29-odstotno, smrtnost zaradi covida 19 imajo v Jemnu, najmanjšo pa v Singapurju, Katarju in Eritreji.

Slovenija je visoko tudi tudi po povprečnem številu okužb v zadnjih sedmih dnevih na sto tisoč prebivalcev. Po tem kriteriju so v Evropi pred nami le Gibraltar, Irska in Češka, za nami pa Velika Britanija, kjer te dni zdravstvo ječi pod navalom covid 19 pacientov.

Letos ne bo čredne imunosti

Tudi napovedi za naprej niso najboljše, številni voditelji po svetu in tudi slovenski premier Janez Janša svarijo, da so pred nami težki tedni, morda celo najtežji od začetka pandemije. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je opozorila, da kljub cepljenju v letu 2021 še ne gre pričakovati čredne imunosti. To med drugim pomeni, da nošenje mask, razkuževanje rok in fizična razdalja še nekaj časa ne bodo del preteklosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije