ZARADI POGODBE

Covid-19: uničenih za 25 milijonov cepiva, a še vedno kupujemo nove odmerke

Države članice EU imajo pogodbo s podjetjem BionTech/Pfizer, ki jo je težko prekiniti.
Fotografija: Najprej je bilo težko priti do cepiva, zdaj je odveč. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Najprej je bilo težko priti do cepiva, zdaj je odveč. FOTO: Blaž Samec, Delo

Od začetnega navdušenja nad cepljenjem proti covidu-19 je minilo že nekaj časa. Čeprav je okužb še vedno okoli 400 na dan, so se težave ob prebolevanju virusa zelo omilile. Kljub temu starejšim od 60 let še vedno svetuje preventivno cepljenje, vendar je zanimanja zanj vedno manj. Po podatkih NIJZ je bilo letos porabljenih manj kot 3700 odmerkov cepiva.

Kot poroča RTVS, pa Slovenija cepiva proti covidu-19 še vedno kupuje. Države članice EU imajo pogodbo s proizvajalci cepiv za več sto milijonov odmerkov, po državah jih dobavljajo glede na število prebivalcev. 

Kupujemo cepiva, čeprav jih neporabljena uničujemo ali doniramo

Slovenija je po podatkih NIJZ v letu 2021 uničila 74.037 odmerkov cepiva proti covidu-19, leta 2022 775.185, letos pa 573.098, kar skupaj znese 1,422.320 odmerkov. Na RTVS so izračunali, da je bilo ob predpostavki, da je bila okvirna cena posameznega odmerka 18 evrov, zavrženega za 25,6 milijona evrov cepiva.

Drugim državam smo donirali 844.000 odmerkov cepiva (vrednost dobrih 15 milijonov evrov), največ Egiptu, Zelenortskim otokom, Butanu in BiH.

Zakaj ne prekinemo pogodbe s Pfizerjem?

Na ministrstvu za zdravje so za RTVS pojasnili, da bi postopki na sodišču za prekinitev pogodbe trajali več let, zato si skupaj z drugimi državami prizadevajo za nov dodatek k pogodbi s podjetjem BionTech/Pfizer, ki bi bil bolj prilagojen dejanskim potrebam po cepivih proti covidu-19 po državah članicah.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije