PREKRŠKA NI BILO

Žrtev goljufive policistke, ki je nastopila v šovu Kmetija išče lastnika, je vse več

Objavljeno 26. maj 2019 07.09 | Posodobljeno 26. maj 2019 07.51 | Piše: Aleš Andlovič

Ivanu Celcerju, ki je dokazal, da si je policistka Marjana Van prekršek izmislila, se je v preteklih tednih oglasilo najmanj 50 ljudi s podobnimi primeri.

Marjana Van (desno) je nastopila tudi na šovu Kmetija išče lastnika. FOTO: PRO PLUS
Le kaj je rojilo po glavi 35-letne policistke Marjane Van, da se je spustila v umazano igro z občani, jim podtikala prekrške in jih kaznovala za nekaj, česar niso storili? Prepričana, da ji nadrejeni ne bodo prišli na sled, je igrala umazano maščevalno igro, a jo po odkritju drago plačala. »Ko sem prišel na policijsko postajo Maribor I in povedal, da tega prekrška nisem storil, mi nihče ni verjel,« nam je razlagal Ivan Celcer. Možakar iz Stolnega Vrha nad Mariborom je napel vse sile in dokazal, da si je ženska v modri uniformi, ki so ji na policiji že izrekli izredno odpoved delovnega razmerja, vse izmislila.

120 evrov kazni bi namreč plačal za prekršek, ki ga ni storil.

 

Kasirala je iz zasede

Dogajanje sega v lanski september. Ivan Celcer, sicer tudi mestni svetnik, je s Fursa prejel obvestilo, naj zato, da bi se izognil blokadi na transakcijskem računu, poravna 120 evrov globe. Pojasnili so mu, da dolg do države izhaja iz prometnega prekrška.

»Vedel sem, da nimam neporavnanih plačilnih nalogov, zato sem se odpravil preverit na sedež policijske postaje, kjer naj bi mi bil izdan plačilni nalog,« je neverjetno zgodbo nadaljeval Ivan Celcer. Ko je izvedel, da je plačilni nalog izdala Marjana Van, s katero je imel nekaj mesecev pred tem neljubo srečanje, so mu zazvonili alarmi: »Med pogovorom sem ji predlagal, da poravna škodo, ki mi jo je povzročila, ona pa mi je odgovorila, 'saj vendar nisem nora', zato sem ukrepal in jo kazensko ovadil.«

image
Ivan Celcer je moral napeti vse sile, da je dokazal svojo nedolžnost. FOTO: ALEŠ ANDLOVIČ

Aprila lani se je Ivan Celcer prvič srečal z Vanovo, ko ga je kot policistka ustavila in mu med postopkom očitala, da »ima rdeč obraz in da so takšni običajno pijani«. Celcerja, ki je bil povsem trezen, so besede užalile, kar ji je dal jasno in glasno vedeti.

Naslednje neprijetno srečanje sta imela dva meseca zatem, ko ga je Vanova ujela nepripetega z varnostnim pasom in z mobilnim telefonom v rokah. »Sedel sem v avtomobilu in čakal, da se izletniki vkrcajo v avtobus. Na telefon sem se javil, ker je bilo varno, avtomobil je bil ugasnjen, promet se ni premikal,« se spominja. In nadaljuje: »Izrečeno globo sem plačal. Priznavam, da sem policistki očital, da ni bila pravična in da kasira iz zasede.«

Ponarejen plačilni nalog

Kot so Celcerju pozneje razkrili na policijski postaji, naj bi ga policistka kontrolirala 31. julija lani. Marjana Van je v elektronskem plačilnem nalogu navedla, da ga je v prometu kontrolirala v Ulici heroja Staneta ob 12.50. Ko je Celcer dejal, da naloga ni podpisal, so mu pojasnili, da je policistka v poročilo o opravljenem delu zapisala, da Ivan Celcer plačilnega naloga ni želel podpisati. Njena predrznost je šla celo tako daleč, da si je poleg očitane kršitve izmislila še, da je Celcerja preizkusila z alkotestom. Kot rezultat pa zapisala 0,0 promila. »Res je, da sem tega dne Vanovo srečal v Ulici heroja Staneta v Mariboru. A sva se samo videla, ko sem zapuščal stavbo. Ona je sedela v avtomobilu. To je bilo tudi vse,« pravi Celcer.

Policisti so reagirali na navedbe in Celcerjevo prijavo proučili do potankosti. Ugotovili so, da je Marjana Van plačilni nalog ponaredila. Pri tem je ravnala zelo nepremišljeno in površno. V elektronski plačilni nalog je zapisala, da je Celcer v središču Maribora storil prekršek ob 12.50, GPS-naprava, ki jo imajo vsa policijska vozila, pa je policistko izdala, da je bila s službenim avtomobilom tedaj v Malečniku.
 

V mestu je sploh ni bilo

A ni samo to izdalo goljufive policistke. Nadzorniki so ugotovili, da Vanova ob 12.50 ni bila v središču mesta, saj je, tako tudi zapisnik o izvajanju kontrole prometa in meritve hitrosti z ročnim laserskim merilnikom, med 12.30 in 13.30 merila hitrost v Malečniku. Dokončno potrditev Celcerjevi zgodbi pa dajejo zaporedja izdanih plačilnih nalogov. Zaporedne številke sistem izdaja samodejno in policisti nanje nimajo vpliva. Zato je nemogoče, da bi Vanova Celcerju izdala plačilni nalog ob 12.50, ko pa je zaporedna številka na njenem elektronskem plačilnem nalogu mnogo višja kot zaporedna številka elektronskega naloga drugega policista, ki ga je izdal daleč po 12.50.

Ničelna toleranca do goljufivih sodelavcev je povzročila, da so na mariborski policijski upravi izvedli hitri postopek in ji izrekli izredno odpoved delovnega razmerja. Policijsko uniformo je slekla že nekaj dni po zagovoru pri policijskih nadzornikih.

Delodajalca bo tožila

»V zvezi s tem je služba direktorja Policijske uprave Maribor v skladu s pravilnikom o notranji varnosti v policiji izvedla postopek, v katerem je bilo potrjeno odklonsko ravnanje policistke. Prav tako so bili potrjeni razlogi za sum, da je policistka storila uradno pregonljivo kaznivo dejanje, zaradi česar smo zadevo odstopili v nadaljnjo obravnavo pristojnemu oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri specializiranem tožilstvu,« so dejali na mariborski policijski upravi. Izvedeli pa smo, da se je policistka Marjana Van odločila svojega delodajalca tožiti na delovnem sodišču.

Koliko lažnih nalogov je napisala?

»Najhuje je, da moj primer ni osamljen. Kmalu po razkritju zgodbe se mi je oglasilo najmanj 50 ljudi, ki imajo podobne primere s policistko. Najbolj mi je do srca segla zgodba ženske, ki jo je omenjena policistka ustavila pri mariborski livarni. Napisala ji je kazen, ker naj ne bi bila pripeta z varnostnim pasom. Pa je bila, trdi nesrečna ženica, ki med telefonskim pogovorom ni in ni mogla nehati jokati. Zatem se je na plačilni nalog pritožila, a so na sodišču verjeli goljufivi policistki in njeni sodelavki, ne pa nesrečni ženski,« nam je dejal Celcer in sklenil: »Razmišljam, da bi z vsemi, ki menijo, da so bili oškodovani, najprej naredili majhen piknik, da se spoznamo, nato pa se odločili za nadaljnje korake.«
Deli s prijatelji