DARILO

Zlata Ilka Nini in Aleksu podarila smuči in tečaj

Nabiralnik smučarske zvezdnice poln pisem, risbic, spodbud in želja. Pisemce četrtošolke je naši šampionki še posebno seglo v srce.
Fotografija: Ilka Štuhec je kraljica smuka, formule 1 alpskega smučanja. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ilka Štuhec je kraljica smuka, formule 1 alpskega smučanja. FOTO: Reuters

MARIBOR – »Draga Ilka, jaz sem Nina iz 4. razreda, stara sem devet let. Zelo rada te gledam, ko zmaguješ in dobiš medaljo. Ker živimo sami (mami, bratec, jaz), moja mami pa je brez službe, še nisem bila na nobenem tečaju. Mami pravi, da nama bo z bratcem kupila smuči in naju vpisala na tečaj, ko bo dobila službo. Potem bom mogoče smučala kot ti.«

Ilko konec tedna čaka nadaljevanje sezone za svetovni pokal v Švici. FOTO: Tomi Lombar
Ilko konec tedna čaka nadaljevanje sezone za svetovni pokal v Švici. FOTO: Tomi Lombar

Takšno pismo z risbico je dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec prejela od deklice iz Zgornje Savinjske doline in se odločila, da prehiti Ninino mamo in ji uresniči željo.
 

Med pošiljkami dres rokometašev


Ilka Štuhec ni samo smučarska zvezdnica, ki osvaja kolajne, ampak tudi zelo odprt, družaben in srčen človek. Ko so kanadske smučarke, s katerimi sodeluje njena ekipa, pred novoletnimi prazniki kot tolikokrat poprej med prostimi dnevi, ki jih po navadi vsakdo preživi v družinskem krogu, ostale v Evropi, daleč od najbližjih, jih je za božič povabila k sebi domov – da so proslavile skupaj.

Ilka vsakič, ko je doma, pokuka v nabiralnik, ki se, medtem ko ona tekmuje, pridno polni z navijaškimi pismi. FOTO: osebni arhiv
Ilka vsakič, ko je doma, pokuka v nabiralnik, ki se, medtem ko ona tekmuje, pridno polni z navijaškimi pismi. FOTO: osebni arhiv

Pred odhodom na svetovno prvenstvo v Åre je imela v zasebnem letalu, s katerim je s pomočjo vložka svojih sponzorjev poletela na vrhunec sezone neposredno iz domačega Maribora, nekaj prostih mest in je na pot povabila svoje tekmice, s katerimi jo veže tudi prijateljstvo: Mikaelo Shiffrin, Wendy Holdener in Federico Brignone. V teh dneh pa se je kot že večkrat odločila za dobrodelno potezo.

Mariborčanka je med sezono vseskozi na poti. Potem ko je na Švedskem drugič v karieri postala svetovna prvakinja v kraljevski disciplini smuku, se je le za hip vrnila domov, nato pa se odpravila na treninge v Švico, kjer jo konec tedna čaka nadaljevanje sezone za svetovni pokal.

Devetletna Nina je šampionko ganila do srca z otroško iskrenostjo. FOTO: osebni arhiv
Devetletna Nina je šampionko ganila do srca z otroško iskrenostjo. FOTO: osebni arhiv

Vmes ji je uspelo prebrati tudi pisma in razglednice, ki jih ji po klasični pošti pošiljajo navijači. Naslov smučarske šampionke je še vedno aktualen (Ilkina pošta, Hitra cesta 1, 2002 Maribor), nabiralnik se hitro polni, Ilka dobiva tudi risbe, stripe, lepa posvetila, celjski rokometni klub ji je poslal celo personaliziran dres. Prav vsake pošiljke se zmagovalka devetih tekem za svetovni pokal razveseli.
 

Poslanstvo šampionov


»Ker smo veliko časa zdoma, so te pošiljke dober opomnik, da za nami stoji vsa Slovenija in podpira delo naše ekipe. Prejela sem ogromno pozitivnih sporočil. Predvsem so to male pozornosti, ki me spomnijo na dom in tiste, ki me vseskozi podpirajo. Hkrati pa vsebina pisem razkriva, kako veliki smučarski navdušenci smo Slovenci,« je Štuhčeva, ki se bo v zadnjem delu sezone borila za smukaški globus, hvaležna za spodbudo.


Risbica devetletne Nine s sporočilom, ki je bilo otroško iskreno, je Štuhčevo ganila, zato se je odločila, da Nini in njenemu sedemletnemu bratcu Aleksu podari smučarsko opremo in jima omogoči tečaj.

»Ker si moramo prizadevati za vzgojo mladih v duhu športa in kakovostnega preživljanja prostega časa, sem se odločila, da jima uresničim željo. Kdo ve, morda je to prvi korak k temu, da postaneta vrhunska športnika. Morda pa bo to za njiju izkušnja, pri kateri bosta spoznala nove prijatelje, se naučila samostojnosti, odgovornosti in še bolj vzljubila ta šport,« je razmišljala šampionka, hvaležna, da je v položaju, ko lahko izpolni otroško željo.


»Spomnim se, kako vesela sem bila jaz v njuni starosti vsakič, ko sem stopila na smuči. Še zdaj sem. Zato upam, da bosta tudi onadva uživala na snegu,« je svoje neuradno poslanstvo, ki ga ima kot vzornica mnogim, izpolnila Mariborčanka. Zdaj pa na nove tekme! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije