Življenja, kot smo ga poznali je konec, boj proti virusu vse ostrejši

Strnili smo ukrepe, ki jih pripravlja vlada in ki nam bodo odslej narekovali življenje.
Fotografija: Prazne slovenske ulice. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Prazne slovenske ulice. FOTO: Blaž Samec

Vlada je v boju proti širjenju koronavirusa napovedala nove ukrepe, ki se tičejo zbiranja večjih skupin na javnih mestih in načina nakupovanja v trgovinah. Notranji minister Aleš Hojs je napovedal, da naj bi vojska dobila dodatna pooblastila.

Uradni govornik kriznega štaba Jelko Kacin je sinoči povedal, da bo danes ob polnoči začel veljati odlok o omejitvi zbiranja do pet ljudi na javnih površinah. Za kršitelje so predvidene kazni. O tem naj bi bili po Kacinovih besedah obveščeni po esemesih vsi, ki so uporabniki katerega koli slovenskega operaterja. »Če smo še pretekli vikend na Šmarni gori, v lokalih po Ljubljani in še kje drugje po slovenskih občinah videli posedati ljudi, se zabavati v gostinskih lokalih, je sedaj nastopil čas, ko je treba temu narediti konec,« je ukrep utemeljil Hojs.
 
Preberite tudi:
Tonin priznal: Izgubili stik z voznikom, tri milijone mask še iščejo​
Šmarje slovenska Lombardija
Mladi zdravniki: Bojimo se, da trenutni ukrepi niso dovolj učinkoviti
Slovenski županji prekipelo: Žal vam tega lepše ne morem povedati

Če bo potrjeno, bo vlada na slovenske ulice poslala vojsko, da bo policiji pomagala delati red. Hojs je napovedal, da bo predlagal aktivacijo 37a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, kot jih sicer ima policija. Izpostavil pa je, da je za sprejem takega ukrepa potrebna dvetretjinska večina v državnem zboru.



Pri poslovanju trgovin se uvaja del dneva, ko bodo prednost pri nakupih imele ranljive skupine. Za preprečevanje stikov med ljudmi in širjenja novega koronavirusa je vlada uvedla tudi spremembe v delovnem času prodajaln, da bi tako zmanjšali koncentracijo kupcev v prodajalnah. Tako bodo od danes prodajalne z živili lahko odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Med 8. in 10. uro bodo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice. Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije