MENJAVA PNEVMATIK

Zimske gume pri 20 stopinjah? Pravila so pravila

Od 15. novembra dalje je pri vozilih obvezna zimska oprema. Se ne bodo zimske pnevmatike pri visokih temperaturah preveč obrabile?
Fotografija: Kljub topli jeseni je zimska oprema obvezna. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Kljub topli jeseni je zimska oprema obvezna. FOTO: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA – Spet je čas, ko se pred vulkanizerji vijejo kolone avtomobilov, ki čakajo na novo 'obutev'. Od 15. novembra do 15. marca je za vozila obvezna zimska oprema. Pa vendar te dni razmere niso prav nič zimske, temperature še vedno segajo do okoli 20 stopinj, v takšnih razmerah pa se zimske pnevmatike obrabljajo še veliko bolj kot sicer. Kaj storiti?

»Mnogo voznikov te dni res tehta, ali glede na nadpovprečno visoke jesenske temperature zamenjati pnevmatike, saj je zakonski rok, 15. november, pred vrati. Ker nas lahko zima kaj hitro preseneti, na zasneženi in poledeneli cesti pa je učinkovita le kakovostna zimska pnevmatika, z menjavo vseeno ne gre predolgo odlašati. Noči so že hladnejše, prav tako jutra, in če vozniki v teh dneh ne bodo prevozili ogromnega števila kilometrov, zimske pnevmatike na avtomobilu ne bodo utrpele škode,« odgovarja Jurij Kočar, vodja AMZS servisa, in tudi opozarja, naj vozniki ne pozabijo, da priprava vozila na zimo ni le menjava pnevmatik.

Profil pnevmatik mora biti globok najmanj štiri milimetre. FOTO: AMZS
Profil pnevmatik mora biti globok najmanj štiri milimetre. FOTO: AMZS

Zimska oprema je sicer zakonsko določena in predpisana od 15. novembra do 15. marca, ne glede na te zakonske določbe pa morajo vozniki upoštevati razmere na cestah in temu ustrezno prilagoditi opremo vozila. »Če je torej sneg napovedan že pred 15. novembrom, je vsekakor treba imeti ustrezno opremo – če imamo na avtu še letne pnevmatike, je treba imeti v vozilu obvezno snežne verige. Enako velja spomladi – če se zimske vozne razmere pojavijo po 15. marcu, mora imeti vozilo zimsko opremo (ali so to zimske pnevmatike ali pa verige). Brez zimske opreme se na zasneženo ali poledenelo cesto nikakor ne odpravimo. S tem ogrožamo svojo varnost, pa tudi varnost vseh drugih udeležencev v prometu,« so še opozorili pri AMZS.
 

Snežne verige

Če torej v tem toplem vremenu še ne zamenjamo letnih pnevmatik za zimske, moramo s seboj obvezno imeti snežne verige. To opremo bodo ob nadzoru pregledovali tudi policisti. Bodo njihove kontrole morda v času visokih temperatur morda manj poostrene? »V tem obdobju, ko so temperature visoke, so naše aktivnosti usmerjene predvsem v osveščanje in opozarjanje udeležencev cestnega prometa, glede pomembnosti ustrezne zimske opreme in manj v represivni nadzor. Od 15. novembra naprej velja, da morajo imeti vozila ustrezno zimsko opremo. Če je nimajo, je to prekršek. Seveda pa lahko policist glede na okoliščine izreče tudi opozorilo,« so odgovorili iz GPU.

Obvezna menjava pnevmatik. FOTO: Tadej Regent, Delo
Obvezna menjava pnevmatik. FOTO: Tadej Regent, Delo

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije