SRCE PARAJOČE

Zgodba Marjana, ki vas bo globoko pretresla

Objavljeno 26. januar 2019 18.44 | Posodobljeno 26. januar 2019 19.06 | Piše: Oste Bakal

Marjanu Vidoviču zdravniki napovedujejo le še nekaj mesecev življenja. Prek Slovenskih novic bi zato svoji drobnici rad našel nove lastnike.

Marjan Vidovič je hudo bolan. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
VELIKA POLANA – Kdor dobro pozna eno najlepših in najbolj urejenih vasi v Sloveniji, evropsko vas štorkelj Veliko Polano, gotovo pozna tudi Marjana Vidoviča, nekoč učitelja, podjetnika in kmetovalca, danes pa človeka, ki je ostal brez vsega.
Najprej ga je zapustila prva žena, mati dveh njegovih otrok, nato nova življenjska sopotnica, prišla je huda bolezen. Marjan, učitelj v pokoju, ima trikrat zlomljeno hrbtenico, zbolel je še za diseminiranim plazmocitomom (krvni rak); rojen je v Ljubljani, oktobra letos bo dopolnil 70 let, a ne verjame, da jih bo dočakal. Le še nekaj mesecev življenja mu dajejo zdravniki.

Težko skrbi zase

Z mamo, ki je bila kuharica, sta se veliko selila in se na koncu ustalila v Prekmurju. Po gimnaziji v Murski Soboti je postal učitelj in kot mlad fant je 1974. prišel v Veliko Polano, kjer je spoznal tudi Miška Kranjca. Najprej je v lokalni osnovni šoli učil slovenščino, pozneje angleščino. Zaljubil se je v vzgojiteljico v bližnjem vrtcu, ustvarila sta si družino in dobila sina in hčerko. Leta 1988 sta se razšla, bilo je več nesporazumov, pogosto so ju obiskali policisti. Kupil je zemljišče in s posojili gradil, imel je nekaj konj, v njegovo življenje je nato leta 2001 prišla 12 let mlajša.

30 različnih zdravil jemlje vsak dan.

Zaradi bolezni, ločitve, kreditov je pristal na dnu, zrušil se mu je svet. Hodi in govori zelo težko, prav tako težko poskrbi zase, vsak dan jemlje najmanj 30 različnih zdravil. Ima čredo ovac, 20 samic in nekaj manj jagenjčkov, tri konje, tri gosi in nekaj zajcev, ki jih težko hrani, saj se komaj giblje, a za živali poskrbi, čeprav mu to vzame veliko moči. Časa za njegova hobija, likovno ustvarjanje in pisanje knjig, mu ostane le malo.

image
Išče jim nov dom.
Ne le telesne, hude so tudi duševne bolečine. Stežka se preživlja s skromno pokojnino, upokojil se je po 30 letih delovne dobe. Za hrano in življenje bi mogoče zadostovalo, a mora poskrbeti tudi za živali, pa še plačevati kredit za gostinski lokal, ki ga ne upravlja sam, ampak njegova nekdanja življenjska sopotnica. Še pred leti sta nedaleč od središča Velike Polane vodila veliko domačijo, ranč, imela sta konje, ovce, krškopoljske pujske in manjši živalski vrt z več kot 30 različnimi živalmi. Ranč, kjer so organizirali s konji povezane prireditve in celo tečaj tujih jezikov, je bil nekaj posebnega, skrbeli so za veliko zanimivega dogajanja. A je bilo tega nekoč konec, sledila je ločitev, zakonca sta šla vsak na svoje.

Hodi in govori zelo težko, prav tako težko poskrbi zase.

Išče dom za živali

»Po 30 letih dela v šolstvu sem leta 2005 moral v pokoj, v šoli sem malo zlasal nekega fanta, kar so njegovi starši poskušali izkoristiti za odškodnino in dokončanje hiše. Ničesar jim nisem plačal, a sem moral prispevati za humanitarne organizacije. Na željo ravnateljice sem se upokojil, češ da je ne bi obiskali šolski inšpektorji,« pove Vidovič. Leta 2014 je hudo zbolel, se zdravil v obeh največjih slovenskih bolnišnicah, imel veliko obsevanj in kemoterapij, a kljub slabim napovedim se ne misli vdati v usodo. V življenju se lahko hitro vse spremeni, pravi Marjan, ki bi rad za kak evro prodal ali pa tudi oddal svoje ovčke. Čeprav jih ima rad, zanje ne more več skrbeti, zato želi prek Slovenskih novic poskrbel zanje, jim najti nov dom. Pokličete ga lahko na mobilni telefon 040 740 630. 
Deli s prijatelji