POSLEDICE

Ženske so boljše voznice kot moški

V prazničnem decembru še več ljudi sede za volan po zaužitju alkohola. Zavod Vozim opozarja na problematiko, ki ima grozljive posledice.
Fotografija: Koledar, v rokah ga drži David Razboršek, bo našel prostor na številnih lokacijah, kjer se zbira ciljna publika. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Koledar, v rokah ga drži David Razboršek, bo našel prostor na številnih lokacijah, kjer se zbira ciljna publika. FOTO: Drago Perko

»Nekaj kozarcev in sesti za volan ostaja še vedno preveč kul dejanje na podeželju, kar blagovna znamka. Če želimo spraviti alkohol s cest, moramo ustvariti blagovno znamko, ki bo bolj kul in bo dala jasno vedeti, da alkohol in vožnja ne gresta skupaj,« ob začetku 3. sezone akcije Heroji furajo razmišlja njen vodja David Razboršek iz Zavoda Vozim.

Rekorderja prek treh promilov

Akcijo so podprle znane Slovenke. FOTO: Drago Perko
Akcijo so podprle znane Slovenke. FOTO: Drago Perko
»Zastrašujoč je podatek, da skoraj 90 odstotkov prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški. Lani je le eno od 22 smrtnih žrtev prometnih nesreč zaradi alkohola povzročila ženska, je pa letošnja rekorderka med alkoholiziranimi povzročitelji imela 1,64 mg alkohola na liter izdihanega zraka (več kot 3 promile v krvi). Osebe, stare od 45 do 54 let, so povzročile največ prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Znanstvene raziskave ne potrjujejo posebnih vozniških prednosti enega ali drugega spola, lahko pa iz statistike razberemo, da ženske manj tvegajo v prometu, so previdnejše in ostajajo mirnejše. Pogosteje pa so večopravilne, kar je tudi v prometu visoko tvegano,« s številkami iz črne kronike opozarja Vesna Marinko, vršilka dolžnosti direktorice Javne agencije RS za varnost prometa. »Moški pijejo več in pogosteje, razmerje med spoloma je približno tri proti ena (pri mladostnikih so razlike manjše). Iz raziskav ugotavljamo, da 55 odstotkov moških najmanj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega škodo, pri ženskah pa je ta odstotek nižji, in sicer 30 odstotkov,« opozarja dr. Maja Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Še več: alkohol je slovenski zdravstveni problem, ki na letni ravni bremeni državno blagajno za 150 milijonov evrov. Če dodamo še posledice prometnih nesreč, številke narastejo čez 200 milijonov, je bilo še slišati včeraj. Na znanstveno-statistični osnovi so na Zavodu Vozim in agenciji Luna komunikacijo začeli s provokativno tezo, da so ženske boljše voznice. Vse skupaj so z željo dolgoročne in celoletne komunikacije nadgradili z znanimi Slovenkami, skupaj so ustvarili novo komunikacijsko orodje – Koledar gole resnice –, da vsak dan opominja na dragocenost življenja, ki ga lahko prehitro ogrozijo nespametne odločitve. Iniciativa bo nadaljevala delo tudi prihodnje leto, saj nadaljujejo aktivnosti med mladimi, lokalnimi odločevalci in strokovnjaki v lokalnem okolju.

Pijan za volan

Posledice vožnje pod vplivom alkohola so pogosto grozljive. FOTO: Guliver/Getty Images
Posledice vožnje pod vplivom alkohola so pogosto grozljive. FOTO: Guliver/Getty Images
»Moja pot z zabave je pred 20 leti trajala več kot pol leta, saj sem bila kot sopotnica udeležena v prometni nesreči in sem si poškodovala hrbtenjačo. Moja prava rehabilitacija se je ob prihodu domov pravzaprav šele začela. Veliko energije in vztrajnosti je bilo treba za spopadanje z novo življenjsko situacijo. Najtežje sem sprejela ravno dejstvo, da je bila moja odločitev, da se peljem z vinjenim voznikom. Zato je še kako pomembno, da se vsi zavedamo, da čisto vsak posameznik nosi svoj del odgovornosti v prometu – kot voznik ali kot sopotnik. Heroj je torej tisti, ki nikoli ne vozi pod vplivom alkohola in tudi opominja ter opozarja druge, da je takšno početje skrajno neodgovorno,« je svoje dejanje opisala Vesna Novak, predstavnica Zavoda Vozim, ki je z odločitvijo sama sebi spremenila življenje, pristala je na invalidskem vozičku. S svojo zgodbo pa pomaga pri ozaveščanju mladih. V zadnjih dveh sezonah so dosegli skoraj 14.000 mladih na delavnicah, zabavah in drugih aktivnostih, več kot 600 so jih varno pripeljali na zabavo in z nje. Akciji se je pridružilo že devet občin, ki so se zavezale h konkretnim rešitvam iz ust mladih. Več kot 15 pridruženih občin pa dela korake za manj voženj pod vplivom alkohola. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije