DOBRODELNI BAZAR

Ženske od sile zbrale že 1,5 milijona evrov

Na dobrodelnem bazarju Sila v Ljubljani sodelovalo 40 držav. Vsaka se izjemno potrudi, da predstavi svoje znamenitosti.
Fotografija: Na stojnici Cipra so ponujali mandarine, limone in pomaranče.
Odpri galerijo
Na stojnici Cipra so ponujali mandarine, limone in pomaranče.

Včeraj dopoldne so se že 26. odprla vrata mednarodnega bazarja Sila (SILA-IWCL), že četrtič v ljubljanskem Grand hotelu Union. Ogromna množica ljudi se je vila med stojnicami na dobrodelni prireditvi, ki jo vsako leto pripravi Slovensko združenje žensk v sodelovanju s predstavnicami držav, ki imajo pri nas svoje konzulate in veleposlaništva.
Veliko zanimanja je bilo za turško kulinariko.
Veliko zanimanja je bilo za turško kulinariko.

Sodelovalo jih je skoraj 40. Bazar je tudi letos ponudil najznačilnejše izdelke, od okusnih dobrot in pijač, pletenin, spominkov do okraskov, oblačil, modnih dodatkov do športnih izdelkov. S svojo pisanostjo in izvirnostjo je vse kar vabilo k nakupu.
 

Dobrodelni Slovenci


"Slovenci smo znani po dobrodelnosti! Dobrodelni bazar SILA-IWCL je v slovenski družbi že dobro znana prireditev, uveljavljena kot eden izmed največjih dobrodelnih dogodkov pri nas. Več kot tisoč obiskovalcev vsako leto prepozna dobrodelni namen in z nakupom unikatnih izdelkov z vseh celin podpre prizadevanje, da pomagajo najbolj pomoči potrebnim," so povedale organizatorke.
Tajska je predstavila tajsko masažo.
Tajska je predstavila tajsko masažo.

Slovensko mednarodno združenje žensk SILA-IWCL je bilo ustanovljeno 9. novembra 1993. Ko je postala Slovenija v začetku 90. let prejšnjega stoletja tudi mednarodno priznana država, so začele številne države odpirati diplomatska predstavništva v Ljubljani. Hkrati so prihajali v Slovenijo prvi gospodarski predstavniki in z njimi člani njihovih družin.

Kot drugod po svetu se je tudi pri nas pojavila potreba po ustanovitvi društva, ki bi vključevalo žene tujih diplomatskih in gospodarskih predstavnikov. S pomočjo nekaj Slovenk je nastalo društvo Sila. Namen društva je srečevanje in spoznavanje Slovenije in njene kulture, izmenjavanje izkušenj, sklepanje prijateljstev, organiziranje raznih akcij, od dobrodelnih do kulturnih in športnih.
Na bazarju smo začutili tudi brazilski temperament. FOTOGRAFIJE: Primož Hieng
Na bazarju smo začutili tudi brazilski temperament. FOTOGRAFIJE: Primož Hieng

Med udeleženkami bazarja je tudi Rusija. Na njihovi stojnici smo se pogovarjali z Galino Zamjatino, ki je začasna odpravnica poslov te države v Sloveniji: »Bazar Sila je za vsa veleposlaništva izredno pomemben dogodek, ne le za našega. Seveda tudi mi z veseljem sodelujemo, da predstavimo del ponudbe in našo poznano kulinariko, poleg tega še značilne narodne noše. Vsaka država, ki sodeluje, se izjemno potrudi, da predstavi svoje znamenitosti, veseli pa me, da na stojnicah vsako leto najdemo kaj novega. Veseli smo, da je udeležba zares velika, izjemen čar pa daje celotnemu dogodku tudi prednovoletno vzdušje, ki se je zdaj začelo.«
 

Pomoč šibkejšim in bolnim


Dobrodelnega dogodka sta se udeležila tudi mlada športnika s sladkorno boleznijo, 17-letna Zala Istenič in 20-letni Aljaž Bratkovič. Zala je povedala, da že 13 let trenira atletiko, pred tremi leti pa je izvedela, da ima sladkorno bolezen: »Sprva me je to zelo prizadelo. Tudi starši niso vedeli, kako bo naprej z mojim športnim udejstvovanjem. Že na prvem tekmovanju, ki je potekalo v Ljubljani, sem pokazala, da sem v odlični formi in da mi niti sladkorna bolezen ne more priti do živega.«


Podobno je razmišljal Aljaž: »Treningi so kar naporni, vendar sem hvaležen zdravnikom in dejstvu, da danes obstaja zares dobra podpora pri sladkorni bolezni in se lahko vsemu navkljub ukvarjam s športom.«

Združenje Sila bo z letošnjim izkupičkom podprlo dobrodelne organizacije s poudarkom na projektih za otroke, njihovo zdravje in blaginjo. Podprli bodo nakup medicinskega aparata, ki pomaga pri diagnosticiranju neonatalne osteopenije pri novorojenčkih, znanstveno raziskavo na področju sladkorne bolezni pri otrocih, projekt Botrstvo, v katerem bodo podprli pet otrok iz socialno šibkih družin, projekt Sladkorčki in njihovo delavnico na temo življenja z diabetesom ter Slovensko društvo za celiakijo in njihov projekt predaje teoretičnega in praktičnega znanja šolam in otrokom s tovrstno diagnozo.


Ob omenjenih projektih in društvih bodo zbrana sredstva namenili tudi Kliničnemu oddelku za neonatologijo in Kliničnemu oddelku za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na UKC Ljubljana. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije